Пети ден на протести срещу монополите

14 февруари 2013 в 08:44 2551 3

Над 150 софиянци се събраха в подкрепа на протестите във Варна. Снимка: Сергей Антонов
Над 150 софиянци се събраха в подкрепа на протестите във Варна. Снимка: Сергей Антонов

Протестите срещу монополите в енергетиката и високите сметки за ток и парно продължават и днес. В страната са планирани няколко протеста.

Във Велико Търново е планирано шествие под надслов "Да ги зарежем", което е насочено срещу монопола в енергийните компании. Митинг срещу високите сметки за тока и честите му спирания се организира и в Правец. Протестът е обявен за 10:30 часа пред фонтаните на центъра на града. Организаторите на протеста планират продължението му на 17 февруари (неделя), когато се очаква да се присъединят повече хора.

От "Движене България за гражданите" също планират протестна акция в София. 

Един от водачите на протеста във Варна в сряда - Иван Петров, пострада, след като беше наръган с нож. Около 21.00 часа, в края на протеста, когато хората вече са си разотивали, Петров, който е бивш футболист на “Спартак” Варна, вървял към колата си по пътечката до църквата “Света София”. "Изведнъж усетих удар в гърба си. Обърнах се и видях мъж с качулка да бяга. В следващия момент разбрах, че имам кръв около кръста", разказва Петров пред сайта petel.bg. За момента в морската столица протестите са едни от най-мащабните в страната. За вчерашното шествие силите на жандармерията бяха извадили водно оръдие в готовност за разпръскването на демонстранти. 

Над 150 демонстранти се събраха в центъра на София в сряда вечерта на протест срещу високите сметки за ток и парно. 

Първоначално протестиращите пресичаха на групи пешеходната пътека пред Министерството на икономиката, енергетиката и туризма – между ул. „Славянска“ и „Раковска“. Впоследствие демонстрантите се отправиха към “Дондуков” 2. Пред сградата на президентството демонстрантите отправиха искания за национализация на енергоразпределителните дружества и разсекретяване на всички договори в сектора „Енергетика“. Протестиращите призоваха “да разтресем България” на демонстрация в неделя от 11 ч. пред МИЕТ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!