Бунтът пред ДКЕВР крещи: Отивайте си, убийци! (снимки+видео)

Последна промяна на 14 февруари 2013 в 12:31 2298 4

Около 50-60 привърженици на ВМРО и

Около 50-60 привърженици на ВМРО и "Атака" се събраха  пред централата на  ДКЕВР в столицата. Демонстрацията бе подкрепена и от Гражданското движение "ДНЕС".

Размахвайки символично сметките си за ток, протестиращите скандираха: "Отивайте си, убийци", "Оставка" и "Мафия" са най-честите скандирания от тълпата.

На протеста дойдоха предимно по-възрастни граждани. Около 20 полицаи охраняваха демонстрацията.

Протестиращите пред ДКЕВР споделиха, че задълженията им към енергодружествата са непосилни за тях. 

"Получих 190 лева за ток през декември. Написах жалба и ми отговориха формално, че няма основание за намаление", разказа жена, дошла на демонстрацията пред енергийния регулатор на бул. "Дондуков".

Демонстрантите настояха за приватизация на ЕРП-тата. Някои от хората коментираха, че според тях правителството ще вземе някакви мерки, защото идват парламентарни избори.

"Борбата срещу високите цени на тока и водата продължава вече 10 години", посочи Ангел Джамбазки от ВМРО. Той каза, че първата работа на новия шеф на ДКЕВР трябва да е да провери дали досега в комисията е имало конфликт на интереси. 

Зам. - председателят на ВМРО показа в писмен вид и сигнала, изпратен до Министерси съвет, за проверка на случай за конфликт на интереси в ДКЕВР.

Според зам.-председателят на ВМРО братът на Андон Роков, член на комисията на водно и енергийно регулиране, Живко Роков, работи в адвокатско дружество, което обслужва по правни въпроси концесионерът на ВиК системата в София - "Софийска вода" АД.

"Недопустимо е адвокатска кантора, обслужваща "Софийска вода" да е свързана с член на комисията, която регулира и контролира дейността на същото дрижество", се посочва в молбата за проверка.

Венелин Новаков, координатор на Националната инициатива “Социална солидарност", внесе Декларация с искания за регулиране на цените на тока и ликвидиране на монополизма в енергийния сектор.

За неделя в София е предвиден по-мащабен протест, част от общонационалния. Началният час е 12:00, а мястото - пред Народното събрание. 

Тази сутрин на заседание на ДКЕВР са били поканени представители на трите енергодружества. Засега липсва повече информация от заседанието. 

 


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.02 2013 в 17:43

Това са глупости.Отиди някъде в цивилизованата част на Европа да видиш как е и после пиши, а не така наизуст.

14.02 2013 в 14:31

Да отидат пред министерския съвет, и да питат Буда-та, защо токът е евтин, а сметките са високи!

14.02 2013 в 14:29

Ха-ха, матриала нещо недоволен. Що тъй, бре, нал начело на държавата е любимата ви Мутра, за която гласувахте преди три четири години?

14.02 2013 в 13:48

Достъпът до данните на електромера чрез дистанционното отчитане от ЕРП и до топломерите е равносилен до достъп до банковите ни сметки.Те могат да ги манипулират както си искат.Как е защитен този достъп и защо доставчикът,а не клиентът има права над тях.Това си е електронно престъпление от типа на източване на банкови смвтки, но в огромни мащаби.Това е работа на прокуратурата и то,ако е истински действаща,а ДКЕВР в случаяя е съучастник в престъплението,както и останалите псевдорегулатони органи.Работата е за международен съд.Моля,ако има представители на правозащитните организации да имат това предвид при действията си.