Задържаха сина на Гриша Ганчев

Юлиан Христов 10 май 2012 в 17:18 2080 2

 Сергей Антонов
Сергей Антонов

Синът на бизнесмена Гриша Ганчев - Данаил, е задържан, научи OFFNews.bg.

От пресцентъра на МВР не потвърдиха информацията, тъй като разполагали само с инициалите на задържаните. На този етап днес са задържани шестима душе за срок от 24 часа. В момента служителите на ГДБОП извършват проверка на държавния резерв в Русе за установяване на липсващи количества захар, както и на територията на Девня.

По-рано днес бяха претърсени офисите на бизнесмена Гриша Ганчев в столицата.

В рамките на реализираната днес акция е насочена към разкриването и документирането на схема, създадена от организирана престъпна група за избягване на данъчни задължения в особено големи размери и пране на пари. Извършени са претърсвания на 15 жилища и офиси в София и в страната откъдето са иззети компютърни конфигурации, оптични носители на информация, фискални устройства и счетоводни документи.

По първоначални данни схемата за избягването на данъчните задължения е разработена от управител на търговско дружество, което продава големи количества захар на реални търговци. Захарта се доставя от акционерно дружество, стопанисващо заводите в Бургас и Девня. Плащанията на фирмите купувачи се извършва единствено и само по банков път.

Постъпилите средства, които са в порядъка между 40  и 130 хиляди на ден се теглят в брой на каса още в момента на тяхното постъпване от управителя на фирмата търговец. Следва връзка по телефона с един от изпълнителните директори на дружеството - доставчик, потвърждаване на приведените по банков път средства и искане камионите на фирмите получатели да бъдат допуснати за товарене на стоката. Според събраните до този момент сведения двете дружества фактурират само отделни доставки /на всеки 10-12 камиона, се осчетоводяват 1-2/, като остатъкът от внесените средства  се носи в офиса на акционерно дружество в София.

За да бъдат оправдани големите количества захар, управителят на търговското дружество сключвал и фиктивни договори за доставка  с една от фирмите на дружеството, обявена в несъстоятелност, следвала и верига от фирми от т.нар. „липсващи търговци”.

С цел да се прикрие престъпната дейност спедицията на стоката от складовете  на заводите до крайния получател се е извършвала чрез „курсове на черно” -  управителят намирал транспортни фирми, разполагащи с големи камиони и договарял с тях да не фактурират извършваната услуга. Разследващите установили, че всичко на пръв поглед било напълно легално – при всеки превоз били изготвяни необходимите документи – фактури, товарителници, които отразяват реално транспортираната стока. Така при евентуална проверка на товара количествата напълно кореспондират с отразеното в документацията. При пристигане на стоката обаче изготвените документи били унищожавани.

В хода на разследването е установено, че в края на месец март двете дружества са организирали нова схема за извършване на доставките – целите количества захар от доставчика директно  се разтоварвали в базата на търговската фирма. За периода от края на февруари до 7 април в тази фирма са постъпили 1 206 868 лв. , от които едва 86 280 лв. са наредени към дружеството доставчик на основание на фактура за закупуване на захар.

Установено е и намерение за закупуване на захар, съдържаща тежки метали, от района на Чернобил/Украйна/. Идеята била да внесат първоначално около 25 тона, като при пласирането щели да предоставят на контрагентите си едната част от сертификата на захарта, в който не са упоменати произхода и съдържанието. Тази захар била предназначена за влагане в производство. Ако успеели да я пласират на българския пазар те възнамерявали регулярен внос. В случай, че качеството било лошо, 25-те тона захар щели да бъдат предадени за производство на натурални сокове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!