Задържаха бивши шефове на НЕК при акция "Белене"

OFFNews 22 септември 2013 в 08:18 4669 3

АЕЦ
АЕЦ "Белене"

Бивши директори на Националната електрическа компания (НЕК) са арестувани в рамките на акция "Белене", започнала от ДАНС и прокуратурата, съобщи в. "Труд".

За 24 часа са прибрани бившите изпълнителни директори на НЕК Крум Анастасов и Иво Лефтеров. Има и трети в ареста - Събин Събинов, изпълнителен директор на "Уорли Парсънс", която упражнява строителен надзор по проекта "Белене".

Засега прокуратурата е решила да не повдига обвинения, тъй като ще се изчака анализът на иззетите при акцията в петък документи.

При акцията "Белене" на 20 септември бяха претърсени 17 адреса, сред които офисите на "Уорли Парсънс" и българският подизпълнител "Риск Инженеринг" в София.

Претърсени бяха и офиси на двете фирми на площадката на "Белене" и в централите на НЕК и АЕЦ "Козлодуй".

Акцията е разпоредена от Софийската градска прокуратура по информация от ДАНС, че се готви унищожаване на документи.

Според източници на "Труд" държавното обвинение се готви да повдигне обвинения за безстопанственост и присвояване в особено големи размери. Причината е че въпреки наложения мораториум върху строителството атомната централа, държавната НЕК е продължила да плаща по близо 950 000 евро на месец за строителен надзор на "Уорли Парсънс" и българския подизпълнител "Риск Инженеринг".

Така за времето от налагането на мораториума държавата е платила неправомерно 14 млн. евро, смятат прокурорите.

Плащанията са извършвани, когато министри на енергетиката са Делян Добрев от кабинета "Борисов" и Асен Василев от служебния кабинет на Марин Райков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови