За първи път национална изложба на българския комикс

Вероника Шербанова 11 септември 2013 в 17:58 4085 0

Комикс на художника Любен Зидаров, Снимка: СБХ
Комикс на художника Любен Зидаров, Снимка: СБХ

Първата национална изложба на българския комикс беше представена в изложбената зала на Съюза на българските художници.

Експозицията обединява всички най-значими творби от последните 70 години. В изложбата са включени близо 600 комикса на над 100 български художници.

Комиксите са разделени условно на такива от XX и от XXI век.

Изложбата беше открита официално във вторник. По време на откриването художникът Любен Зидаров, който през декември ще навърши 90 години, получи награда за цялостен принос.

На Зидаров са илюстрациите към „Приказки на Шехерезада“, „Приказки“ на Ханс Кристиан Андерсен, „Подир сенките на облаците“ на Пейо Яворов, „Том Сойер“ на Марк Твен и други.

Смята се, че първият български комикс е от 1941 г. и е дело на художника Александър Денков. Той разказва историята на храбрия ескимос.

Най-известният български комикс пък е „Дарко“ на художника Николай Додов.

В изложбата може да се види серия от комикси по „Властелинът на пръстените“, създадена от Сотир Гелев преди излъчването на филма. Експозицията включва и комикси на Пенко Гелев – едно от най-важните имена на българската комикс сцена.

Сред целите на изложбата е не само да покаже как се е развивал българският комикс през годините, но и да накара художниците да продължат да създават комикси.

Почитателите на жанра могат да посетят изложбата до 25 септември. Комиксите от експозицията са включени и в каталог. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови