Взимаме 6 пъти по-малко от закъсалите гърци

Последна промяна на 24 април 2012 в 16:27 1262 1

Българите са най-нископлатени в Европа. Снимка: БГНЕС
Българите са най-нископлатени в Европа. Снимка: БГНЕС
Българите са най-ниско платени в Европейския съюз, потвърждават предварителните данни на Евростат за 2011 г. Работещите у нас са получавали 3.5 евро на час през 2011 г. За сравнение гърците, които са пред фалит, са получавали близо шест пъти повече - 17.5 евро на час, като за тях последните данни са от 2010 г. През 2010 г. в България средната почасова надница е била 3.1 евро. Румънците също са в дъното на класацията, но и те са с по-високи заплати от българските - 4.2 евро на час по данни за 2010 г. Най-добре платени са белгийците, шведите и датчаните. Те получават по около 39 евро на час. Следват ги работещите във Франция и Люксембург, където се заплаща съответно 34,2 и 33,7 евро на час. В Германия надниците са малко над 30 евро на час. Холандците са получавали 31,1 евро на час, като през последните 3 години заплащането се е увеличило с 2 евро на час. Вчера стана ясно обаче, че догодина се очаква икономиката на страната да се свие с 4,6%, а бюджетните съкращения ще достигнат до 16 милиарда евро. Средният разход за труд в Европейския съюз (ЕС-27) е 23,1 евро на час, а в по-старите страни членки (ЕС-17) – 27,6 евро на час.    
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.04 2012 в 18:25

Когато Седянков стана министър първом обясняваше, че кризата а-ха-а-ха вече си отива, направо си е отишла всеки момент. И така - двайсетина месеца. През това време Началникът му разкриваше наследството, което предишните били оставили /не, че не е вярно в преобладаващата част от изнесеното/. Харчеха спестеното /защото, все пак го имаше/ и при нужда, питани от услужливи медии, ни припомняха, че на Запад цените на всичко са по-високи от нашите, но че нашите данъци са най-ниските.
Никой никъде почти никога не проговори как изобщо живеят 95% от българите и, че това е Чудо на природата. Във вечерните новини в слугинските телевизии мотолевеха за разни протести и подчертаваха, че нефтът поскъпва, зърното, изобщо - кризата е повсеместна...
Онзи ден Седянков най-сетне каза в прав текст, че до 2015-та безработните ще се увеличават, но доходите ни - не. На колко места го прочетохте? Колко коментатори го подхванаха?
Бедни ми, бедни народе! Страданията ти са тежки, но затова пък ще продължат дълго. Поне още едни следващи 4-5 години мандат. Защото си го заслужаваш.
А в тази медия преди няколко месеца или миналата година в края - в Радиото, направиха един ден хубав, подготвен, пространен разбор на цените на горивата - като не пропуснаха да дискутират жизнения стандарт, доходите, покупателната способност. Някой оцени ли го?