ВСС освободи Пеевски като следовател

04 април 2013 в 12:04 2543 2

Делян Пеевски. Снимка: БГНЕС
Делян Пеевски. Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет освободи в четвъртък Делян Пеевски като следовател в следствения отдел на Софийска градска прокуратура.

Депутатът от ДПС и медиен магнат беше възстановен на работа като следовател по негово искане, след предсрочното разпускане на 41-то Народно събрание. Той беше върнат на работа в Столичното следствие, където малко преди това за началник там беше назначен Петьо Петров, популярен още и като Пепи Еврото

В молбата си до ВСС Пеевски, който прекара 20-тина дена като следовател, обяснява, че се кандидатира за депутат и след като бъде регистриран ще бъде в несъвместимост, тъй като магистратите нямат право на политическа дейност. 

За разлика от гласуването, с което бе възстановен на поста, този път във ВСС имаше дискусия. Калин Калпакчиев заяви, че молбата на Пеевски трябва да бъде разгледана като оставка, тъй като според чл.100 от Изборния кодекс магистратите нямат право да се кандидатират като част от политическа партия или коалиция, съобщава "Сега".

Искането на Пеевски обаче бе защитено от председателя на етичната комисия и бивш следовател Ясен Тодоров. Той заяви, че никъде в молбата Пеевски не е написал, че иска да напусне системата и обвини Калпакчиев, че лишава магистратите от правото да бъдат народни представители. Калпакчиев бе остро критикуван и от главния прокурор Сотир Цацаров, защото заяви, че по този въпрос ВСС се държи като щраус, който си си крие главата в пясъка. Бившият депутат от ГЕРБ Юлияна Колева пък заяви, че хипотезата на Калпакчиев може да бъде разгледана след 4 години, ако Пеевски тогава поиска възстановяване на магистратска позиция.

Пеевски е син на бившата шефка на тотото и настоящ собственик на редица медии Ирена Кръстева.

Той бе назначен в столичното следствие през 2005 г., въпреки че нямаше необходимия юридически стаж. През 2006 г. обаче той стана заместник-министър на бедствията и авариите. Името му беше замесено в корупционен скандал по време на управлението на тройната коалиция. Тогава се появиха твърдения, че Пеевски, заедно с шефа на Националната следствена служба тогава Ангел Александров, са оказвали натиска на шефа на "Булгартабак" Христо Лачев да назначи тяхно протеже на работа в холдинга. Заради разгарянето на скандала Пеевски беше уволнен от поста си на зам.-министър.  

Заедно с Ахмед Доган Пеевски вероятно е депутатът, който има най-много отсъствия от парламента. Той се появява изключително рядко на пленарни заседания. Член е на две комисии – правната и тази по вътрешна сигурност и обществен ред. От сайта на Народното събрание става ясно, че през миналия мандат от негово име няма внесени законопроекти или отправени питания в парламентарния контрол.

Пеевски е сочен за приближен до някои от членовете на ВСС. Според в. “Капитал” Васил Петров (който беше избран от квотата на ДПС) е баща на жената, от която Пеевски има дете. Самият Пеевски е бил колега с председателя на етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров, а пък председателят на ВАС Георги Колев винаги се е ползвал с подкрепа от изданията на майката на Пеевски. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!