Всеки пети у нас се чувства беден

OFFNews 26 юли 2013 в 07:57 1195 1

Пари. Снимка: sxc.hu
Пари. Снимка: sxc.hu

Всеки пети от заетите хора у нас през 2010 и през 2012 г. се чувства беден, на дъното или много близко до него. Заплатата, която е основен източник на доходи, не е достатъчна да посрещат нуждите си, а делът им е малко над 30%.

Това показват данните от изследване на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ  за издръжката на живота в България през месец юли, които ще бъдат представени на пресконференция днес, съобщи БНТ.

Според последните данни на Института за март 2013 г., за да оцелява без лукс, да се храни и облича според нормалните български стандарти за 4-членно домакинството от двама възрастни и две деца са необходими около 2200 лв. на месец. Сметките за март на института показват, че за пет години животът е поскъпнал с около 26%.

Според доклад на Европарламента, ако едно домакинство отделя над 10% от бюджета си за енергия, то се счита за енергийно бедно и има нужда от държавна помощ. Последните данни на Националния статистически институт, които са за 2011 г., показват, че в тази категория попадат на практика почти всички българи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови