ГЕРБ: Ние бяхме по-по-най (видео)

OFFNews Последна промяна на 10 юни 2013 в 16:39 2690 6

Брифинг на ГЕРБ. Снимка: Сергей Антонов
Брифинг на ГЕРБ. Снимка: Сергей Антонов

Бивши министри (един зам.-министър) и понастоящем депутати от ГЕРБ дадоха днес брифинг, за да опровергаят твърденията на премиера Пламен Орешарски и негови министри, че са заварили държавата в много тежко състояние.

Томислав Дончев, Ивайло Московски, Владислав Горанов, Делян Добрев и Лиляна Павлова защитиха правителството "Борисов", като нарекоха "спекулации" коментарите на Орешарски и екипа му.

Внушенията, че публичните финанси и икономиката на страната са в най-лошото състояние, са меко казано преувеличени, каза бившият зам.-финансов министър Владислав Горанов. Относно твърдението на новия финансов министър Петър Чобанов, че е заварил дупка от 830 млн. лв. в бюджета, Горанов обяви: „Към края на април излишъкът за месец април е над 500 милиона лева.

Ако добавим авансите за плащане на пенсии, излишъкът ще надхвърли 600 милиона лева. Изпълнението на бюджета за 2013 г. върви с по-добри темпове от изпълнението през 2012 година".

По времето на мандата на ГЕРБ са заловени най-големите количества контрабандни цигари, отчете още Горанов.

„Смущаващ е коментарът от последните 2 седмици как България можела да загуби европейски средства заради бездействието на предишното правителство. По оперативните програми страната не е губила средства, коментарите за противното са застраховка за бъдещи неудачи”. Така Томислав Дончев отговори на обвиненията на правосъдния министър Зинаида Златанова, която отговаря и за еврофондовете.

Той изтъкна още като заслуга на кабинета "Борисов" изготвянето на Национален план за развитие България 2020, както и проект на договор за партньорство с ЕК.

Делян Добрев, бивш министър на икономиката и енергетиката, определи коментарите на Пламен Орешарски за голямата вероятност за загубим арбитражното дело за прекратения проект"Белене" като „вредни за страната, защото могат да бъдат използвани от руската страна”.

„Задал съм парламентарен въпрос към премиера на какво се дължи неговото становище и дали е съгласувано с адвокатите ни. Няма основание да се счита, че България ще загуби делото в арбитража, ние сме силната страна в него, не трябва да се поддаваме на рекет и шантаж. Този един милиард е същият, с който ни плашиха и миналата година”, коментира още Добрев.

В програмата на Сергей Станишев и дума не видях за изграждането на магистрала „Хемус”, възмутена е бившата министърка на регионалното развитие Лиляна Павлова. „Бих апелирала към правителството да отдели време на разработените стратегически документи – те са разработени от професионалисти”, обяви още тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.06 2013 в 06:36

NAY----OSOBENO DVATA MANGALA I PROSTAKESATA LOVDJIIKA. VERVAITE SI JALKI PROSTACI.

11.06 2013 в 00:33

Марш,обратно в музея!

10.06 2013 в 18:35

марш беее шебеци !!! народен съд за вас и куршум в тила.крадливи шебеци,тикви и калинки !!!

10.06 2013 в 18:33

Щом Делян Добрев се хвърля на амбразурата като един Матросов, не че знае кой е той, ГЕРБ го чакат "добри" дни.

10.06 2013 в 17:07

А ГЕРБ се надяваха да могат да се скатаят и да не им се търси отговорност. Ситуацията в страната е извънредна поради оставеното наследство от ББ и отказа на служебното правителство да каже истината за реалната ситуация в страната го прави съучастник в нерешаването на наболелите проблеми на хората. Тежка задача е легнала върху раменете на Орешарски, който ще трябва да се справи с опозиционни трикове

10.06 2013 в 17:06

като са били толкова страхотни защо хората тънат в мизерия ?
защо цялата шибана криза дойде за сметка на обикновения човек ?
защо всички банки бяха на печалба в най-голямата криза ?
аре у лево на Боко прислугата!!!
никога повече ГРОБ!