Падна забраната за сирене от палмово масло

04 април 2013 в 12:46 3292 1

Кисело мляко СНИМКА: БГНЕС
Кисело мляко СНИМКА: БГНЕС

Върховният административен съд (ВАС) отмени наредбата на земеделското министерство, която регламентира изисквания към млечните продукти.

По този начин отпада забраната, въведена от ексминистъра Мирослав Найденов, на едно място да се произвежда сирене от мляко и сирене от палмово масло. Наредбата задължаваше млекопреработвателните предприятия да изберат дали да произвеждат млечни или имитиращи продукти. Ако решат да сменят продукцията си, това трябва да става на шест месеца.

Съдът се мотивира в решението си с писмо от Европейската комисия от миналата година, в което земеделското министерство е уведомено, че в този й вид наредбата противоречи на правото на Европейския съюз. По тази причина, съдът я отменя като изцяло незаконна.

Наредбата е в ущърб на бизнеса. Вносът е нараснал със значителен процент. Според бранша, факт са и първите фалити. Нишата обаче веднага е заета от вносителите, защото наредбата важи за българските, но не и за чуждите предприятия.

„Предприятията намалиха рязко обема си на работа - над 1000 тона непродадена продукция, съкращения, някои са минали на намален режим на работа. Ще има още сериозни последствия. Обжалването на съдебното решение ще доведе до това, че Министерски съвет ще похарчи нови пари за адвокатски хонорари и такси“, коментира пред БНР Славчо Петров, председател на Федерацията на независимите синдикални организации от хранителната промишленост.

Министерството ще обжалва това решение на съда. „Ще пострада потребителят, а и фермерите, защото изкупната цена ще падне. Всеки ще ползва растителни мазнини, за да направи конкурентен нискобюджетен продукт. Ще има кашкавал от растителни мазнини, който не се различава от кашкавала от мляко“, коментира Йордан Войнов, директор на Агенцията по храните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!