Военният министър иска отмяна на референдума за полигона "Змейово"

Юлиан Христов 18 април 2013 в 12:49 1637 1

Служебният министър на отбраната Тодор Тагарев. Снимка: БГНЕС
Служебният министър на отбраната Тодор Тагарев. Снимка: БГНЕС

Отмяна на решението за провеждане на референдум за съдбата на военния полигон "Змейово" поиска служебният военен министър Тодор Тагарев.

На 28 март общинските съветници в Стара Загора приеха решение, с което насрочиха провеждането на референдум на 26 май. Въпросът, на който жителите на общината трябва да отговорят, е: “Да бъде ли закрит Централният артилерийски технически изпитателен полигон “Змейово“?”, а насрочването на допитването е станало със заповед на кмета на Стара Загора Живко Тодоров. 

Вече са готови и избирателните списъци, според които право на глас имат 140 100 граждани от община Стара Загора.

Министър Тагарев определи решението за провеждане референдум като некомпетентно и предложи то да бъде отменено. Юристи и общински съветници коментират като „несъстоятелни” аргументите на министъра и подчертават, че Общинският съвет е единственият колективен орган на самоуправление, който може да гласува процедурата за откриването на референдум, а решението на гражданите не може априори да бъде определяно като нищожно, тъй като тяхното мнение, изразено чрез допитването, не е административен акт и не подлежи на контрол от административно-процесуалния кодекс, както твърди министър Тагарев.

Пред БНР кметът на Стара Загора заяви, че е категоричен в решението за провеждане на референдум и няма намерение да отмени заповедта си. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!