Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Старозагорци решават на референдум искат ли полигона "Змейово"

Юлиан Христов 28 март 2013 в 13:33 1743 2

Референдум "за" или "против" закриването на военния полигон "Змейово" край Стара Загора ще се проведе на 26 май.

Това решиха общинските съветници в Стара Загора след два часа дебати.

Допитването ще струва 200 000 лева, като кметът Живко Тодоров от ГЕРБ съобщи, че средствата ще бъдат осигурени от резерва на общинския бюджет за местни дейности.

Въпросът ще е: "Да бъде ли закрит Централният артилерийски технически изпитателен полигон "Змейово“?".

Предложението за референдума беше внесено през януари от 11 съветника от ВМРО, БСП и Съюз „Стара Загора". В първоначалния му вариант обаче беше предложено референдумът да се проведе паралелно с парламентарните избори на 12 май. От Гражданската инициатива „За чист въздух" призоваха гражданите на Стара Загора да присъстват на сесията, за да се убедят как съветниците ще защитят обществения интерес.

"Старозагорци, като единствен и неотменим собственик на територията и източник на нашите представителни права, трябва да се произнесе по най-важния проблем на местната общност", е записано в мотивите на вносителите на предложението за референдум.

Още през януари Военното министерство заяви позиция, че е против провеждането на референдум. „Това че хората ще си кажат думата кой обгазява Стара Загора не ни притеснява, защото това не е изпитателният полигон, той е най-откритото и прозрачно военно поделение в Българската армия от няколко години”, заяви зам.-министърът на отбраната Валентин Радев. Тогава той обясни, че на полигона се изпитват нови и стари боеприпаси и оръжие, а не се утилизират и унищожават, както постоянно се тръби. 

Заради съмненията на местното население за това, че въздухът в района се замърсява именно от полигона, от Министерството на отбраната въведоха система за наблюдение в реално време на изпитанията на полигона. Военните актуализират информацията за това какви изпитания ще се провеждат на полигона, като за целта се публикува график. На страницата на Военното министерство има и секция, която позволява наблюдение на полигона в реално време

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!