Борис Велчев не държи да се занимава с цените на лекарствата

Юлиан Христов 22 февруари 2012 в 15:58 1338 0

Борис Велчев, снимка БГНЕС
Борис Велчев, снимка БГНЕС
Ако има проблем с цените на лекарствата в България, все ми се иска този проблем да бъде решаван от някой друг, а не от прокуратурата. Това каза днес пред журналисти главният прокурор Борис Велчев. Той коментира темата при подписване на споразумение между Върховната касационна прокуратура, МВР и ДАНС за дейността на специализираните звена за разследване на престъпления срещу финансовата система и корупционни прояви на лица, заемащи висши държавни длъжности. Под него подписите си сложиха още вицепремиерът Цветан Цветанов и председателят на ДАНС Константин Казаков. Първоначално ще бъдат създадени 4 екипа. Те ще работят по 20-те най-значими дела за корупция и финансови измами, предизвикващи и най-голям обществен интерес. След 6 месеца ще са видими първите резултати, обеща главният прокурор. Здравеопазване Той коментира отстраняването на шефката на НЗОК Нели Нешева и зам. здравния министър, отговарящ за лекарствената политика, Гергана Павлова с думите:
Не е редно прокуратурата и агенцията да се занимават с проверки срещу т. нар. "здравен октопод". Надценявате прокуратурата, ако смятате, че в нея има опитни специалисти, които могат да кажат колко струва едно лекарство.
По думите му това трябва да правят Министерството на здравеопазването, "Медицински одит", Сметната палата, Държавната финансова инспекция и парламентът. „Контролните органи са тези, които трябва да направят анализ на евентуални нарушения извършени в лекарствената политика и ако преценят, че те съставляват престъпление да изпратят преписката в прокуратурата. Такъв е редът“, каза главният прокурор. ДАНС няма експерти, които да се заемат с подобна експертиза, каза Казаков и допълни: „Нашият инструментариум не е в тази посока“. Парно Борис Велчев посочи още, че държавното обвинение няма да се занимава и със сметките за парното, защото това не е негова работа.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови