Трима души осъдиха България за побой на протестите от 10 януари 1997 г.

06 февруари 2013 в 15:04 2268 2

Съдът в Страсбург
Съдът в Страсбург

Трима български граждани, малтретирани от полицията по време на събитията пред българския парламент на 10-11 януари 1997 г., осъдиха държавата в Страсбург.

Това съобщава "Правен свят", като се позовава на решение на съда по делото "Пашов и други срещу България" (Case of Pashov and Others v. Bulgaria (application no 20875/07). Магистратите са присъдили обезщетение от по 2000 евро на всеки, плюс разноски от по 800 евро, които трябва да бъдат платени от държавата.

Мотивите на съдиите са, че след  приключването на 7-годишно съдебно производство по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), МВР продължава да се гаври с тези хора и до момента, вече 8 години след влизане в сила на съдебното решение през 2004 г., и отказва да им изплати присъдените от българския съд обезщетения от по 1000 лв.

Последната кореспонденция на съда с българските власти датира от 2010 година, когато решението на българския съд все още не е било изпълнено.

Европейският съд задължава българската държава в тримесечен срок да изплати обезщетенията, присъдени от районния съд, ако все още не го е направила. Адвокатът на тримата - Йонко Грозев, заяви за "Правен свят", че и до момента МВР не е изплатило тези обезщетения и няма сила, която да го принуди да направи това, защото българският закон не допуска принудително изпълнение срещу държавно учреждение.

Около 3 часа през нощта на 11 януари 1997 г. Павел Пашов, Елена Лазова и Константин Николов се намирали в жилище близо до парламента. Тогава те излезли, за да видят какво се случва. Минути след това били пребити от полицаи. 

През ноември 1997 г. тримата завеждат дело по чл. 1 от ЗОДОВ за ангажиране отговорността на органите на реда. Софийският районен съд уважава исковите им претенции, като по това дело приема за напълно доказани твърденията им, че спрямо тях е упражнено насилие без повод.

Нищо обаче не било направено за възобновяване на разследването. Гражданският съд присъжда обезщетение по 1000 лв. на всеки от тях за нанесените им морални вреди. Делото по ЗОДОВ, заведено през ноември 1997 г., приключило окончателно с влязло в сила решение 7 години по-късно - през ноември 2004 г., когато издаденият изпълнителен лист бил предявен на СДВР. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!