Вижте кой ще съветва депутатите

Нели Чолашка 24 юни 2013 в 18:41 5276 4

Как се гласува в парламента. Снимка: Сергей Антонов
Как се гласува в парламента. Снимка: Сергей Антонов

Бивш министър, един бивш и двама настоящи зам.-министри, много ексдепутати и двама ромски лидери ще съветват депутатите.

На сайта на Народното събрание бяха публикувани първите 43-ма депутати, които са обявили нещатните  си сътрудници.

Повечето са от БСП и ДПС, четирима са от "Атака" и от ГЕРБ само Лиляна Павлова е обявила нещатен сътрудник - Татяна Пройчева, бивша нейна съветничка в политическия кабинет на МРРБ.

Борис Цветков от БСП е наел сина на друг депутат от БСП - Тодор Мърков, който е сина на червения депутат Георги Мърков. Бащата Мърков си е избрал други двама нещатни сътрудници.

Бившият съветник на Сергей Станишев, когато беше премиер, Росен Карадимов ще е нещатен сътрудник на червената депутатка Сияна Фудулова.

Георги Свиленски от БСП, който излезе от Столичния общински съвет, за да стане депутат си е взел за сътрудник Альоша Маков Даков, който в момента е съветник от БСП в София и е син на стария номенклатурчик Мако Даков. Сътрудник на Свиленски ще е и дългогодишният общински съветник от БСП Мичо Райковски (името му е сбъркано на Райчев).

Червеният Петър Кънев, собственик на печатница "Демакс" е взел за сътрудник колежката си от печатницата Невена Стоилкова.

Деян Дечев от левицата пък си е избрал за сътрудник студентка по журналистика - Теодора Петрова Пенева. Ще го съветва и Асен Гагаузов, който беше министър на регионалното развитие в кабинета "Станишев", бил е и депутат от БСП.

Социалистът Димитър Горов ще се допитва до журналистката Нора Стоичкова.

Най-интересен обаче е случаят с Милка Дончева Христова от БСП, която е наела себе си за нещатен сътрудник.

Сред нещатните сътрудници на депутати от ДПС са бившият депутат Ахмед Юсеин, бившата зам.-министърка на екологията в правителството "Сакскобургготски" и бивш депутат Фатме Илияз.

Венцислав Лаков от "Атака" е взел за нещатен сътрудник бившия депутат от партията Огнян Стоичков, а 27-годишният Гален Монев от партията на националистите ще се съветва с 25-годишния Георги Сенгалевич - внук на проф. Сенгалевич.

Сред сътрудниците на парламентарните групи фигурират имената на две дами, които бяха назначени за зам.-министри - Анна Янева от БСП, която стана зам.-министър на икономиката и Велислава Кръстева от ДПС - зам.-министър на културата. Вероятно имената им като съветници са подадени преди да бъдат обявени за зам.-министри на 13 юни.

Сътрудници на групата на БСП са бивши депутати като Бойко Великов и Георги Пирински, както и ромските лидери Тома Томов и Цветелин Кънчев.

Единствената привилегия за нещатните сътрудници на депутатите са карти за достъп до парламента. Депутатите им плащат по свое усмотрение от парите, които получават над заплатата за допълнителни разходи - 1/3 от заплатата им или около 1500 лв. 

Всеки депутат има право на двама нещатни сътрудници. Имената им се публикуват в публичен регистър от 1 септември 2010 г. след скандала около, който беше задържан като ръководител на организирана престъпна група за поръчкови убийства „Килърите” и се оказа, че е нещатен сътрудник към парламентарната комисия по образование.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика