Иван Иванов се връща в парламента, не бил освободен като депутат

Нели Чолашка 24 юни 2013 в 16:20 4000 8

Иван Иванов, злополучният зам.-министър.
Иван Иванов, злополучният зам.-министър.

Иван Иванов, който миналата седмица беше назначен за зам.-министър на МВР и освободен след два часа заради информация за връзки със СИК, се връща като депутат от Коалиция за България в парламента.

Това обяви днес председателят на парламента Михаил Миков. По думите му Иванов не е бил освободен като депутат.

На въпрос дали Иванов не е бил в състояние на несъвместимост, когато е бил назначен за зам.-министър и същевременно е бил и депутат Миков отговори: „Това се констатира от Конституционния съд, засега не знам да има искане на Конституционния съд".

Иванов беше назначен от премиера Пламен Орешарски за заместник-министър на вътрешните работи и само след няколко часа беше освободен от поста заради публикации в медиите, от които става ясно, че е бил управител на регионален клон на СИК в Шумен.

По-късно от ГЕРБ поискаха прекратяване на депутатските му правомощия. Предполага се, че те ще сезират и Конституционния съд. 

Казусът на Иван Иванов е същия като на Делян Пеевски, който за няколко дни беше председател на ДАНС, но не беше освободен като депутат. Пеевски доброволно излезе от парламента до произнасянето на Конституционния съд.

По Конституция единствено министрите, които са били депутати, имат право да се върнат в парламента, ако бъдат освободени като министри. Това обаче не се отнася за зам.-министрите.

Миков обяви още, че парламентарната група тепърва ще говори с Иванов за евентуалното му оттегляне като депутат. 

"Оттук насетне в тази изключително ожесточена среда, въпросът с оценката на деловите и моралните качества става изключително важен", коментира председателят на Народното събрание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews