Вижте как корумпираният евродепутат измъква Цветанов от скандала с Мишо Бирата

15 януари 2013 в 18:00 10025 9

Oсъденият Ернст Щрасер взел 100 000 евро, за да лобира за България. СНИМКА: Уикипедиа
Oсъденият Ернст Щрасер взел 100 000 евро, за да лобира за България. СНИМКА: Уикипедиа

Осъденият на 4 г. затвор за корупция чрез лобизъм евродепутат Ернст Щрасер осуетил предложение за изслушване на Цветан Цветанов в Брюксел заради злоупотреба със СРС-та след скандала с Мишо Бирата, научи OFFNews.

През 2011 г., след скандалните записи, български евродепутати съобщиха, че Европарламентът може да изслуша вицепремиера Цветан Цветанов за контрола върху използването на СРС-та. Тъй като такава процедура е по-скоро в правомощията на националните парламенти, тогава бе задействан друг вариант - за отправяне на устен въпрос към Еврокомисията, който да е придружен с дебат. Именно по време на този дебат на 15 февруари 2011 г. осъденият Ернст Щрасер дръпва пламенна защита на Цветан Цветанов (виж по-долу). Според Щрасер Брюксел можел да се довери на Цветанов, че е използвал най-правилните мерки срещу корупцията по високите етажи на властта.

Ето и пълното изказване на Щрасер по време на дебата в пленарната зала на ЕП по повод подслушванията в България. След него Цветан Цветанов така и не бе повикан за изслушване:

Г-н председател, г-н Пиебалгс, проследих много внимателно това разискване и разискването относно Албания. Каква разлика само! По време на другото разискване бяха положени усилия да се запази учтивият, приятелски тон между представителите на отделните партии. Тук бяха отправени инсинуации, които са напълно недоказани. В другото разискване целта беше да се сближат двете страни. Тук целта на една от страните е да издигне стена между двете противостоящи страни. В другото разискване имаше желание двете страни да се обединят и да работят заедно за благоденствието на хората. Тук, за съжаление, всичко се върти около това как една част от Парламента предрешава положението.

 Защо го правите? Защо не чух от вас нито един факт? Използвахте изрази като „Изглежда, че това е…“ или „Получихме информация от източници…“ или „Чухме, че…“. Ако така виждате положението, защо тогава не го обсъдите в съответните комисии в Парламента? Защо не се обърнете към подкомисията по сигурност и отбрана? Защо не задавате въпроси на Комисията? Вместо това повдигате въпроса за публично разискване само по политически причини. Ние се противопоставяме на това. Не разбираме защо това разискване се провежда за сметка на българското правителство и българския народ. Ако има нещо, което трябва да бъде обсъдено, ви приканвам да го направите в съответните комисии.

 Повече от ясно е, че трябва да има принципи на правовата държава, да функционира съдебната система и да има подходящ парламентарен контрол по-конкретно при чувствителни случаи като този инструмент, които са отговорност на парламент, който е избран от това правителство, съставено от представители на всички парламентарни партии. Благодарен съм на г-жа Малмстрьом, която миналата седмица заяви в София, че това е вътрешен въпрос, и на члена на Комисията за това, че ясно заяви, че българското правителство е предприело всички необходими действия.

Пътищата на Цветанов и Щрасер са се пресичали и по-рано, през септември 2010 г. Тогава в т.нар. Баварска къща (представителство на Бавария в Брюксел) Цветанов изнася доклад за успешните операции на българската полиция сред отбрана публика, а сред гостите е и Ернст Щрасер.

Стенограмата и видеозаписът са публично достъпни в архивите на Европейския парламент.

При кликване върху линка ще се появи списък с ораторите. За улеснение там можете да кликнете на името на Щрасер и ще отидете директно на него. В целия запис изказването на бившия австрийски евродепутат е с начално време 22:35:36. 

По признания на бившия вече австрийски евродепутат и бивш вътрешен министър Ернст Щрасер, той получил 100 000 евро хонорар от лобиста Петер Хохегер, за да помогне на негов клиент в лицето на българското правителство. В интервю за в. "Капитал" Щрасер признава, че през 2006 г. присъствал на вечеря с тогавашния министър-председател Сергей Станишев и няколко други представители на страната и за съветите си взел въпросния хонорар.

Договорът с Хохегер бе движен от приятелката на Станишев Моника Йосифова.

Представител на Хохегер в България бе близката до Цветанов и предлагана от него за министър Росица Велкова.

Сред хората, които взеха хонорар, е и съветникът на премиера Бойко Борисов Юлияна Николова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews