Евродепутат, лобирал за България, осъден на затвор за корупция

15 януари 2013 в 12:15 2245 1

Ернст Щрасер СНИМКА: Уикипедиа
Ернст Щрасер СНИМКА: Уикипедиа

Бившият министър на вътрешните работи на Австрия и евродепутат Ернст Щрасер беше осъден на четири години затвор при строг режим за корупция. Името на Щрасер бе замесено и в аферата "Хохегер" за скандалната лобистка кампания за България.

Присъдата на австриеца дойде след разследване на британския вестник "Сънди таймс", което уличи трима евродепутати в лобизъм. Другите двама - румънецът Адриан Северин и словенецът Зоран Талев - не бяха осъдени.

Щрасер, Северин и Талер приели офертата на журналисти от вестника, представили се за лобисти, да внасят поправки в европейски директиви срещу 100 000 евро. Тримата депутати бяха заснети със скрита камера как приемат корупционната сделка.

Щрасер подаде оставка като евродепутат и се обяви за невинен. Северин все още е в Европарламента. Политикът сподели, че не вижда причина да подава оставка.  

В Европейския парламент скандалът предизвика промени в посока по-голяма прозрачност. От 2012 година европейските народни представители трябва да разкриват всичките си странични дейности и доходите от тях на сайта на Европарламента.

Името на Ернст Щрасер бе замесено и в скандала около лобиста Петер Хохегер, който е разследван, че с пари, получени от работата си в България, е подкупвал австрийски политици. Хохегер получил от кабинета на Сергей Станишев 1 млн. евро, от които 100 хил. са отишли в сметка на Ернст Щрасер като хонорар. Няма обаче преки доказателства Щрасер да е участвал в проекта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!