Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Вицепрезидентът помилва 3-ма осъдени

Борислава Бибиновска 24 януари 2013 в 10:37 3021 5

Вицепрезидентът Маргарита Попова. Снимка: БГНЕС
Вицепрезидентът Маргарита Попова. Снимка: БГНЕС

Вицепрезидентът Маргарита Попова е подписала указ за помилване на трима осъдени, съобщи тя тази сутрин, като обобщи дейността на Комисията по помилване за изминалата година.

Първият помилван е 38-годишен мъж, осъден на 2 години лишаване от свобода за кражба на вещи, които е върнал на собственика. Мотивът за помилването е, че осъденият боледува от множество тежки заболявания, а състоянието, в което се намира сега, не би позволило извършване на ново престъпление. Осъденият е помилван с остатъка от наложеното му наказание. Той вече е изтърпял 4 месеца от присъдата си.

Вторият случай, който Комисията по помилване е одобрила, е за осъден на 12 години затвор 43-годишен българин. Той е лишен от свобода за убийството на майката на третото си дете. След проверка на експертите е установено, че осъденият е извършил непредумишлено убийство под влияние на алкохол и силна възбуда. По време на възникналата кавга мъжът взема нож и ранява смъртоносно жертвата. Комисията е одобрила частично помилване на осъдения с 1 година от остатъка на неговата присъда. Под внимание е взета промяната, която е настъпила у осъдения вследствие на няколкото години затвор, които той излежава. Осъденият се разкайва за стореното, у него се наблюдава стимул за корекционен процес. А самият осъден поддържа добри отношения с детето си и с родителите на убитата от него жена. 

Третият казус на помилване Маргарита Попова и нейният екип определи като исторически. Престъпникът е осъден на смърт през 1990 г., като присъдата му е заменена с доживотен затвор без замяна през 1999 г., след като смъртното наказание в България е отменено. След преразглеждане на случая комисията е отчела положителни промени в личността на осъдения. По ирония на съдбата той самият се е посветил на грижи за новодошлите арестувани. По този случай Маргарита Попова е издала указ за замяна на доживотен затвор без право на помилване с доживотен затвор. Вицепрезидентът уточни, че това е оказало изключително положително влияние върху състоянието на осъдения. Според нея всеки осъден има право да му се даде възможност да се поправи и да коригира стореното от морална гледна точка. 

Към днешна дата осъдените на доживотен затвор без право на замяна са около 58 души.

Около 40 молби на месец разглежда Комисията по помилване. Общо разгледаните случаи от началото на мандата на Маргарита Попова са около 1000. От тях помилваните са трима.

За сравнение при мандата на президента Жельо Желев са били помилвани около 1500 души. При Петър Стоянов - около 1000, а по време на Георги Първанов са помилвани около 850 затворници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!