Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Вежди Рашидов: Доган е полубог - нищо не трябва да му се коментира

Вероника Шербанова 05 ноември 2012 в 11:56 2452 3

Вежди Рашидов, министър на културата. Снимка: БГНЕС
Вежди Рашидов, министър на културата. Снимка: БГНЕС

„На Доган не трябва да се коментира нищо. Той е полубог“. Това заяви министърът на културата Вежди Рашидов по повод изказването на лидера на ДПС за историческото преосмисляне на фактите около Балканската война.

„Не съм експерт по божествените работи. Карате ме да коментирам на боговете приказките. Аз съм земен човек“, допълни Рашидов.

Помолен отново да поясни твърдението си, че Ахмед Доган е полубог, министърът на културата се отметна от думите си и заяви, че журналистите са го нарекли така.

„Вие, журналистите направихте Доган бог“, категоричен е Рашидов. „Питайте него какъв му е проблемът. Ако е болен – предложете му болница. Ако е здрав – да почерпи нещо“, каза той.

В неделя Ахмед Доган определи като правилно решението на общиснките съветници от ДПС в Кърджали да не приемат обявяването на ген. Васил Делов за почетен гражданин. Тогава те обясниха, че причината за това е подписка на жители 320 жители на Кърджали, според които личността на Делов не била обединителна. Подписалите се имали спомени от Балканската война и все още имали “незараснали рани”.

По думите на Доган съветниците от ДПС гласували правилно, „защото те са наясно с болките на тази война, живите спомени и всичко, което е свързано с нея”.

Лидерът на ДПС призова за пореден път да се направи нов прочит на историята на Балканите и особено в частта ѝ за Балканската война от 1912-1913 г. „Трябва много внимателно да се отнасяме към тези факти, те са изключително деликатни и дълбинни, свързани предимно с непреодолени болки, с още неосмислени спомени от Балканската война, защото тя не само е война на победители и победени, а война за етническо прочистване и други форми, които ние по-късно определихме като различни вариации на “възродителен процес”, посочи още той.

„Трета година никой не пита какво се случва. Не съм виновен, че капсулираме етносите и след това се чудим защо нещата са такива. Те трябваше да се интегрират и то отдавна. Хората имат нужда да живеят като свободни хора, а не по-зле. Не може да има компютърен век и да си носим фереджетата. Не е добре“, беше коментарът на Вежди Рашидов относно предложението на Ахмед Доган за преосмисляне на историята на Балканите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews