Версия: Атентаторът излъган. Не знаел, че ще умре

Последна промяна на 26 юли 2012 в 18:03 2603 1

Атентаторът. Снимка: МВР
Атентаторът. Снимка: МВР

Атентаторът от Летище Бургас е бил излъган от хората, които са го наели и не е имал никаква представа, че ще бъде убит.

Това е версията на бригаден генерал Ницан Нуриел, който до преди няколко месеца оглавяваше Бюрото за борба с тероризма към израелския Съвет за национална сигурност.

Атентаторът умишлено е избран от етническа група, различна от тази на организаторите на атентата, за да не предизвика съмнение, заяви Нуриел пред Дарик радио.

Големият опит на израелските служби с транспортни атентати сочи, че организаторите често избират хора, които не знаят, че ще умрат, каза още генералът.

„Той е имал за мисия да сложи чантите с експлозивите в автобуса, защото ако е имал правото да реши сам дали да се самовзриви, тогава е трябвало да го направи така, че да има повече жертви и щети. Нашият опит с атентатори самоубийци с автобуси показва, че те съвсем спокойно могат да влязат в автобуса и вътре да се самовзривят, обяснява Ницан Нуриел.

Попитан дали умишлено е взривен атентаторът или погрешка, генералът отговори:

"И двете са възможни. Но на базата на неговото поведение смятам, че може би са го излъгали. Това се случва доста често при този тип атентати, в които човекът няма никаква идея, че трябва да умре. Две неща ме карат да мисля това.

Първо - начинът, по който чантата беше взривена. Тя се взриви вътре в багажника, а не докато мъжът я е държал. Второ, ако той наистина е искал да има много жертви, щеше да влезе с бомбата в автобуса. Също така нямаше да се страхува, защото би трябвало да е знаел, че ще умре, а в кадрите той изглежда неспокоен".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови