Quantcast

Великобритания обмисля лимит на социалните помощи за българските имигранти

Последна промяна на 05 март 2013 в 14:18 1762 1

Спор за българските и румънските имигранти във Великобритания. Снимка ЕПА/БГНЕС
Спор за българските и румънските имигранти във Великобритания. Снимка ЕПА/БГНЕС

Британското правителство обсъжда ограничаване на достъпа до здравеопазване и общински жилища на българските и румънските имигранти заради очаквания наплив след падането на ограниченията за престой в страната през 2014 г.

Министрите разглеждат възможността за налагане на лимити на социалните придобивки – достъп до здравеопазване, помощи за бедни. Предполага се, че консулите ще получат правото да дават с предимство общински жилища на родените във Великобритания, студентите или на тези, които имат роднини в страната, като това ще намали шансовете за получаване на жилище за имигрантите.

Обсъжда се още въвеждане на специален документ за самоличност на всички граждани на Европейския съюз.

Засега конкретните мерки, които ще бъдат предприети срещу българските и румънските имигранти, все още не са изяснени и обсъжданията продължават, коментира говорителят на британския премиер.

Хората не трябва да бъдат привлечени от Великобритания само заради социалните придобивки, затова тези погрешни стимули трябва да бъдат премахнати, заяви външният министър Уилям Хейгю.

Много е важно имигрантите да бъдат управлявани, но по един справедлив начин, обясни министърът по въпросите на имиграцията Крис Брайънт. По думите му вместо да се налагат набързо измислени в паниката забрани, трябва да се предложат добре обмислени, конкретни и изпълними мерки, които да важат за всички.

След падането на ограниченията за работа и пребиваване на Острова се очакват около 50 000 имигранти от България и Румъния в рамките на около 5 години, прогнозира британското правителство. Според някои изследвания броят им може да достигне и до 250 000.

В началото на януари британският премиер Джеймс Камерън заяви, че Великобритания трябва да потърси нови ограничения за имигрантите, които идват в страната само за да се възползват от социалните помощи. Той настоя в страната да се допускат само чужденци, които пристигат с вече осигурено работно място. Великобритания ще преговаря за нови ограничения с Европейския съюз, които да защитят икономиката на страната, посочи Камерън.

В края на януари стана ясно, че правителството обмисля провеждането на антирекламна кампания за ограничаването на потока на български и румънски имигранти.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.03 2013 в 14:48

Каквито и лимити да сложат пак ще е по-добре от безлимитната БГ. Нашите се грижат за това. Нали все казват, така е в Европа.