Удължават с година срокa за попълване на регистъра на медицинските изделия

Вероника Шербанова 25 юли 2013 в 17:43 2157 0

Електронен регистър на медицинските изделия
Електронен регистър на медицинските изделия

Удължаване с една година на срока за попълване на регистъра на медицинските изделия, които ще се плащат от държавата и от Здравната каса.

Това предлагат с проектопостановление министърът на здравеопазването Таня Андреева и социалният министър Хасан Адемов.

Крайният срок, в който фирмите, търгуващи с медицински изделия, трябваше да декларират продуктите си и цените им, изтече на 30 юни. Въпреки че фирмите имаха на разположение няколко месеца, за да впишат продуктите, много от изделията на пазара все още не са включени в регистъра.

Идеята беше здравното и социалното министерства, както и Здравната каса, да заплащат само медицински изделия, включени в регистъра. По този начин трябваше да се осигури по-голяма прозрачност, въпреки че пациентите ще могат да виждат само частта, заплатената с публични средства, а не цените на търговците, които са търговска тайна и ще се виждат само от ведомствата.

Министерството на здравеопазването трябваше да започне договарянето на цените на медицински изделия на 1 юли, НЗОК – на 1 август, а социалното министерство – на 1 септември.

Изпълнителната агенция по лекарствата е установила, че голяма част от медицинските изделия на пазара не са вписани. Заявленията на други фирми пък все още не са обработени от агенцията. Това на практика означава, че останалата част от продуктите ще останат недостъпни за голяма част от пациентите, съобщи Медиапул.

Това е и причината за искането за удължаване на срока за вписването на медицинските изделия от страна на здравното и социалното министерства.

Засега не е ясно защо търговците не са записали в регистъра изделията си.

Идеята за създаването на регистър на медицинските изделия дойде след множество оплаквания за рекет на пациенти, тъй като гражданите бяха насочвани от лекари към фирми, от които да си закупят необходимите им изделия.

В същото време НАП разкри укрит оборот от 15 млн. лева в една от фирмите-търгуващи с медицински изделия, като стана ясно и че над 130 лекари са получили общо 8 млн. лева от тях в рамките на 5 години.

Миналата година бяха направени промени в Закона за медицинските изделия, вследствие на които изделията могат да се продават само в болничните аптеки на цени, на които са закупувани от лечебните заведения на търгове.

Става въпрос за медицинкски изделия като стави, стентове, импланти, материали за ин витро процедури и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!