Пациенти протестират срещу доплащането на импланти (обновена)

29 януари 2013 в 08:13 2077 1

НЗОК. Снимка: БГНЕС
НЗОК. Снимка: БГНЕС

Пациентски организации се обявиха срещу новите изисквания на Здравната каса - болните да си осигуряват сами най-скъпите импланти, вместо да доплащат разликата, както беше досега.

Според новата методика, която влиза в сила от тази година, Касата ще заплаща само най-евтиния консуматив от дадена група. Така болните ще са принудени да плащат цялата сума за по-качествени изкуствени стави, стендове или протези. 

С новата методика се нарушава правото на избор и правото на индивидуализиране на лечението на пациентите, категоричен е националният консултант по неврохирургия доц. Николай Габровски. По думите му лекарите ще трябва да поставят най-евтиното изделие, независимо дали то е най-подходящо за случая на конкретния пациент и след това да понесат отговорността, ако има усложнения или се окаже, че операцията не е била успешна.

Според лекарите с новата методика ще се увеличат случаите на повторно постъпване в болница, а оттам и разходите за лечение.  

Пациентските организации поискаха Касата да заплаща една усреднена сума за всяко медицинско изделие и пациентите да доплащат разликата в зависимост от нуждите на всеки от тях. 

Миналата седмица пациентски организации, лекари и над 30 фирми за търговия с медицински изделия се обявиха против новите промени. Според тях това обезсмисля здравното осигуряване и ограничава конкуренцията за доставка на даден вид имплант. В писмото изпратено до премиера и здравния министър се твърди още, че така се създават условия за монопол. 

Според Касата обаче новата методика ще предотврати опитите за изнудване на болните да плащат за по-скъпи медицински изделия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови