Тровят бездомни кучета в столичен квартал

OFFNews 18 септември 2013 в 18:32 3100 20

Отровени бездомни кучета  в кв.
Отровени бездомни кучета в кв. "Изток". Снимка: БГНЕС

Масово измиране на животни е установено тази сутрин в парка до стадион „Славия" в София, съобщи националното радио.

По всяка вероятност в резултат на отравяне са измрели обитаващите района бездомни кучета, котки, както и гълъби. Едно от убитите животни е домашно.

Мястото е посетено от няколко полицейски екипа, както и от екипи на общинската фирма „Екоравновесие". Взети са проби, но досега не е открит ясен причинител на смъртта.

Жителка на квартала, която е стопанка на куче, разказва, че мястото на хвърлената отрова е между детска градина и техникум. "В момента, в който влязохме, ме посрещнаха други хора с кучета и казаха никой да не си пуска кучетата, защото има трупове в парка. Там има изоставен строеж, пред него имаше мъртво куче с червена пяна по устата, видимо отровено, и друго, което повръщаше. Второто куче засега е добре, заведено е на лекар. По-късно отидохме с едно от кучетата в клиника и стана ясно, че от снощи приемат домашни кучета. Аз знам за 6 отровени животни, но не знаем колко от тях са улични", разказа жената.

Преди време подобен случай имаше и в столичния квартал "Бояна". Там бяха отровени няколко домашни кучета. По случая все още тече разследване.

По случая все още тече полицейската проверка, съобщиха от пресцентъра на МВР. От 2 години жестокостта спрямо животни е престъпление по българския Наказателен кодекс. Садизмът се наказва със затвор от 1 до 3 години и глоба. До момента най-тежкото наказание , налагано за убийство на куче по жесток начин, обаче е пробация – в Шумен. Извергът от асеновградското с. Тополово, който преди месеци жестоко умъртви домашното си куче, влачейки го вързано за колата си, например бе пуснат под гаранция, след явен опит на полицията да омаловажи престъплението и да замете случая.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!