Три версии за атентата срещу Златко Баретата

Последна промяна на 29 януари 2013 в 13:43 10157 9

Златко Баретата лежи ранен във фоайето на Съдебната палата, преди да бъде откаран в
Златко Баретата лежи ранен във фоайето на Съдебната палата, преди да бъде откаран в "Пирогов". Снимка: Булфото

3 са основните версии за атентата срещу Златко Баретата:

- Провалена голяма транзитна пратка за наркотични вещества

- Дадени свидетелски показания за един от лидерите на организираната престъпност

- Отмъщение на хората на Йоско Йосифов-Костинбродския за това, че го е издал.

Златомир Иванов бе прострелян тази сутрин в центъра на София на влизане в Съдебната палата.  Баретата оцеля въпреки 4-те куршума в тялото му. Ранен бе и един от охранителите му.

Ивайло Спиридонов, зам-шеф на СДВР поема случая. Създадена е работна група, в която са включени представители на "Контратерор", "Наркотици" и "Убийства"-СДВР, разказа пред OFFNews бивш служител от служба "Терор" в ГДБОП.

Първоначалните данни сочат, че е стреляно с калашник с оптически мерник. Автоматът вероятно е бил без стойка. Изводите за това са косвени - всички изстрели са попаднали сравнително ниско в тялото на Баретата, откъдето се съди, че стрелецът е имал проблем с отката.

По непотвърдена информация Златко Баретата е бил под контрол, за да не избяга като Галевите, и "Външно наблюдение" са проспали подготовката за атентата.

Както OFFNews вече съобщи, стрелци са чакали Баретата на всеки вход.

 Според нашия източник голям късмет е, че Баретата е вкаран през главния вход на Съдебната палата. Ако беше вкаран през задния вход, където е спирката на трамвай 5, със сигурност нямаше да мине без невинни жертви, коментира той.

Според него наскоро в службите са постъпили сигнали, че Баретата подновява мрежата си за разпространение на наркотици в София, в Бургас и Варна и се е сближил с Митьо Очите. Към момента редакцията няма потвърждение на тази информация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.01 2013 в 19:06

Само да те допълня, пълнител никога не се пълни с 30 патрона, а с 25 заради пружината, иначе има риск да не сработи избутването. Не случайно на границата зареждахме с 25. Освен това не се слагат на откоси. Слага се 1 трасак и 2 бойни. Трасака се пуска сам да простреляш вятъра, мерник и т.н. и пускаш след него 2 редови на откос. 2 трасака не се пускат, защото не е точно на откос и нищо не прострелваш. 3 каквито и да е няма смисъл. Откос от 3 е почти невъзможно за вкарване, освен ако не си 200кг шангист да го удържиш отката, който не е нагоре, а е по диагонал нагоре и надясно. Връзвал съм си ремъка и третия пак е на майната си метър горе. Тук говоря за 7.62, диаметър цигарения филтър, с който запушвахме цевите, да не ни гръмнат в лицето, като се задръстят по чукари, снеговете и калта. Работещ откос е 2 патрона, като гледаш да го подкараш по-отдолу, примерно в кръста вдясно, за да отиде втория към сърцето вляво, това най-вече при бойна стрелба от коляно, където си нестабилен, а целта не е стационарна. За единични, съгласен съм, оръжието е достатъчно точно, за да го надупчиш от 200 метра с педя отклонение, при неотдавна прострелян мерник (без оптика говоря). Явно толкова сте стреляли по вътрешните поделения, 5-6 стрелби с по пълнител на човек и това ви е било, та сега стана опашка от коментиращи.

30.01 2013 в 11:39

Всичко това за оръжието са глупости на търкалета писани от някой, който само е чувал за Калашников (АК47 - калибър 6.72)! Откатът не е голям и при единична стрелба почти няма ефект. Ефект има при автоматична стрелба и куршумите отиват (всеки следващ) нагоре, а не надолу. Ако стрелецът е "прострелял" добре оръжието си би трябвало да е нагласил првилно височинния нониус на мерника си (обикновено 3 - за стрелба на разстояние около 300 метра). Калашника е достатъчно точен за класа оръжие, което е. Дори превъзходно точен! По-новте модели могат да имат и оптически мерник. Но, ако целта е била унищожаване на 100% нищо не пречерше да се зареди цял пълнител - 30 патрона с трасиращи куршуми, при което целта просто щеше да е "поляна", като цвете с маркуч! Няма нужда и от оптически мерник!

29.01 2013 в 18:53

Личи си кой е държал автомат!

При "проблем с отката ", което си е малоумно изказване така или иначе, стрелецът неволно натиска надолу оръжието, така че е нормално попаденията да са надолу. Друг въпрос е защо способен стрелец изобщо ще използва Калашников за целта, отделно защо "способен" стрелец няма да е запознат с тази особеност и ще стреля като начинаещ -този ефект го има най-често при неопитни стрелци. Калашников са известни най-вече като едни от най-неточните оръжия в класа си. С оптика или без - резултата се видя и надали можеше да е по-различен. Добре че нямаше случайни жертви. При друг стрелец можеше и да има.

29.01 2013 в 16:26

или журналиста, който е списвал статията толкова разбира или източника му толкова разбира - външо наблюдение трябва да пази злато от конкуренцията, а калашник с оптика "кълве"...

29.01 2013 в 16:02

А ЗАЩО НАЙ ДОСТОВЕРНАТА ВЕРСИЯ ? БАРЕТАТА ПЛАЩА ЗА ДА Е ОК СЬС СЬДА , НО . . ТАКА Е ПО ЕВТИНО , А И ПРАВОСЬДНАТА СИСТЕМА ЩЕ СПОДЕЛИ ОТГОВОРНОСТ С . .

29.01 2013 в 15:21

Разбира се, че причината да бъде разстрелян са показанията, които е ЩЯЛ да даде, а не показанията, които вече е дал, или провалени пратки, или каквото и да е там.

29.01 2013 в 14:46

Не критикувай "професионалистите"! Да не изпишеш две кофи мастило за "ай-пи адреЗа" си!

29.01 2013 в 14:46

Скромното ми мнение по този и всички сходни му случаи е, че НИКОГА няма да получим истинската информация за тях. Било защото манипулирането й е в интерес на следствените действия, било защото квалификацията и интелектуалния потенциал на носителите е недостатъчен и я изкривява, било заради политически и всякакви други интереси.
Все пак всички тези случаи са СЛЕДСТВИЕ на политиците които допускаме до изборни длъжности и техните действия. Премахването на тази основна причина е единственият начин да отстраним следствието.
А това с избирането зависи от нас - за кого гласуваме и дали поемаме отговорността да бъдем избирани, за да променим манталитета на тези които се самоназначиха за политическа класа.

29.01 2013 в 14:01

"Първоначалните данни сочат, че е стреляно с калашник с оптически мерник. Автоматът вероятно е бил без стойка. Изводите за това са косвени – всички изстрели са попаднали сравнително ниско в тялото на Баретата, откъдето се съди, че стрелецът е имал проблем с отката."

Попаденията по-скоро ще са високо ако е имал проблем с отката. Особено без стойка.