Тренчев предупреди, че енергетиката е пред разпад

Нели Чолашка 22 март 2013 в 16:48 2163 1

Служебният премиер Марин Райков. Снимка: БГНЕС
Служебният премиер Марин Райков. Снимка: БГНЕС

Лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев предупреди, че енергетиката в България е пред разпад и до месец ще се разпадне, което ще е катастрофално за държавата.

Той обяви това на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), който беше свикан от служебното правителство.

Тренчев поиска свикването на кризисен щаб с представители на ДКЕВР, Българският енергиен холдинг, 3-те ЕРП-та и социалните партньори. Социалният министър и вицепремиер Дияна Костадинова обяви, че другата седмица ще бъде свикан обществен съвет.

Целта на тристранката беше да се гласуват формално промени в наредби, с които работи Националният осигурителен институт (НОИ) и да бъдат обсъден въпросът откъде могат да се вземат пари за спешните социални мерки.

Служебният финансов министър Калин Христов повтори, че най-разумният вариант е да се вземат пари от издръжката на ведомствата.

Изключен е вариантът парите да дойдат от заделените 240 млн. лв. за национално съфинансиране на проектите, които се изпълняват в европейски пари.

"Това е последната година от този програмен период и ще изгубим парите, ако не ги усвоим тази година", обясни той.

Според Константин Тренчев има голям резерв в бюджета на МВР под формата на "идиотски пера", в Министерството на отбраната - изтегляне на контингенти и в Министерството на външните работи.

Пламен Димитров от КНСБ предложи средства да бъдат пренасочени от парите за капиталови разходи и за вноската ни в ЕС, които така или иначе не се използват на 100%.

На заседанието на кабинета следващата седмица ще стане ясно откъде ще дойдат парите за увеличаване на кръга от хората с право на енергийни помощи и за родителите на деца с увреждания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика