Транспортният министър махна шефа на БДЖ

Борислава Бибиновска 29 март 2013 в 17:32 3687 3

Освободиха Владимир Владимиров от БДЖ. Снимка: БГНЕС
Освободиха Владимир Владимиров от БДЖ. Снимка: БГНЕС

Владимир Владимиров е освободен от поста председател на Съвета на директорите на "Холдинг БДЖ", съобщиха от министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

Освен Владимиров от БДЖ, с решение на транспортния министър Кристиан Кръстев е освободен и друг член на съвета на директорите - Емил Иванов. 

От министерството не поясняват какви са мотивите за решението на министър Кръстев. Кадровите промени са част от програмата на МТИТС за стабилизиране на БДЖ. Миналата седмица транспортният министър обяви, че е предвидил кадрови промени в дружеството, за да започне БДЖ да функционира по-правилно.

На мястото на двамата Владимиров и Иванов са назначени Чавдар Трендафилов и Николай Найденов.

Голяма част от кариерата на Чавдар Трендафилов е преминала в БДЖ. Започнал е като помощник-машинист към локомотивното депо в София и през годините е заемал редица ръководни позиции, свързани с експлоатацията на подвижния състав. Възпитаник е на бившето Висше военно училище „Тодор Каблешков” със специалност „Машинен инженер”. 

Николай Найденов е юрист. Започнал е кариерата си в Министерството на правосъдието, като през годините е работил и в Министерството на вътрешните работи, „Информационно обслужване“ АД и в частния сектор. Завършил е юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” и факултет „Полиция” към Академията на МВР. Владее английски и руски език.

Междувременно продължават опитите за оздравяване на БДЖ “Товарни превози”. Дружеството вече е натрупало 716 млн. лева, заяви Кръстев.

Приблизителните задължения към най-големите кредитори, KfW и облигационерите по втория заем, са от порядъка на по около 35 млн. евро на кредитор, уточни министърът. Той допълни, че плащането по първия облигационен заем е спряно малко преди да бъде изплатен и от 2011 г.  изобщо няма плащания по него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!