Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Добрев оттегля подкрепата си от кандидата за „Белене“

08 октомври 2012 в 13:26 1656 3

Делян Добрев. Снимка: БГНЕС
Делян Добрев. Снимка: БГНЕС

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев публично се разграничи от лансирания от самия него кандидат-инвеститор за изграждането на АЕЦ "Белене".

В интервю за bTV Добрев обяви, че "не съжалява", че е завел представители на спорния консорциум Global Power в Народното събрание и в същото време даде ясно да се разбере, че вече не ги подкрепя.

Това, което правителството научи до момента за тях, не задоволява нашия интерес към тези инвеститори, заяви Добрев и допълни: "Не съм заявявал, че  Global Power Consortium е крупен инвеститор. За да строим „Белене”, трябва да имаме стратегически инвеститор, какъвто няма, или държавата трябва да има средства, каквито също няма”, посочи Добрев.

Днес той обясни, че завел представители на консорциума на среща с депутатите от ресорната парламентарна комисия с вътрешната си необходимост да действа прозрачно. Той призна, че бизнесмените от Индия и Шри Ланка от основния участник - Quantum Group, не разполагат в консорциума си със стратегически инвеститори, разбиращи от енергетиката.

За наличието на двама американски стратегически инвеститора и един оператор от САЩ OFFNews цитира миналата седмица представителя им у нас - собственика на “Риск инженеринг“ и председателя на Българския атомен форум („Булатом“) Богомил Манчев.

Министърът е категоричен, че София няма финансови ангажименти към руската "Росатом" и дъщерната им „Атомстройекспорт“ (АСЕ) заради АЕЦ "Белене", противно на техните твърдения.

„Не сме подписали нито едно допълнително споразумение, което да задължи държавата за „Белене”, а изпълнявахме подписаните от кабинета на Тройната коалиция”, заяви Делян Добрев.

 Референдум

Ако има референдум за бъдещето на АЕЦ „Белене” и ядрената енергетика у нас, Добрев се надява той да не струва на данъкоплатците „повече от 20 – 30 милиона лева“. „Добре е тези разходи да бъдат покрити от самите партии”, заяви той. БСП и ГЕРБ можели да заделят част от партийните си субсидии за тази цел.

След като има легитимни подписи, най-добре по-скоро да се проведе референдум. Настоявам в парламентарните комисии да излезе цялата истина за „Белене”, каза още Делян Добрев, като отбеляза, че по отношение на проекта са били взети „много грешни решения“.

Добрев не пропусна и традиционно да прехвърли вината за проблемите в енергийния сектор от ГЕРБ върху предишните две правителства. „Не сме сринали ние енергетиката,” категоричен беше ресорният министър.

По думите му, ако не бяха проектите като изграждането на язовира „Цанков камък“ („с платени 1 милиард лева“) и АЕЦ „Белене” („с платени 1.5 милиарда лева“), Националната електрическа компания (НЕК) „нямаше да има тези дългове“.

                                                                                                                                            Николай Марченко

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews