Тотю Младенов: Вдигаме пенсиите от 2013 г.

Николаос Цитиридис 31 август 2012 в 10:51 1446 0

Тотю Младенов. Снимка БГНЕС
Тотю Младенов. Снимка БГНЕС

От следващата година се очаква да има покачване на доходите, в това число и на пенсиите в цялата страна.

Това каза пред Нова телевизия социалният министър Тотю Младенов.

Според министъра пенсиите ще се увеличат със 7.6%, а благодарение на европейските програми ще се повиши и заетостта.

"Въпреки очакваните вече повишения, не се знае колко ще се увеличи минималният осигурителен праг, който заплащат работниците, като за това могат да говорят само експерти", заяви Младенов.

Министърът обеща увеличение на минималната работна заплата от следващата година ще бъде увеличена с 20 лева и така да стане 310 лева.

„Ако темповете на производителността на труда бъдат по-добри, тогава и увеличението на тази заплата ще бъде по-добро”, допълни той. Все още обаче остават 16-17% от българите, които живеят под прага на бедността, сподели Младенов.

Според министъра направените досега реформи в пенсионната система са в правилната посока.

$След промените имаме повече приходи и можем да увеличим пенсиите догодина. Няма да е по-малко от 7.6% и ще е за всички с този процент, включително и най-високите, дори и тези от 700 лева$, съобщи Младенов.

Социалният министър сподели, че благодарение на Оперативната програма "Човешки ресурси" се отварят много възможности за младите хора.

"Държавата заплаща на редица компании, за да могат да наемат те стажанти и млади специалисти на работа", каза още Младенов и допълни, че до края годината над 10 хил. млади хора ще започнат работа по различни програми, съвместно с Агенцията по заетостта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови