600 души в Перник без подслон два месеца след земетресението

Лъчезар Вълев 09 август 2012 в 16:10 1419 0

Росица Янакиева. Снимка: БГНЕС
Росица Янакиева. Снимка: БГНЕС

Повече от два месеца след земетресението в Перник над 600 души все още са без подслон. Това обяви кметът на Перник Росица Янакиева.

"Тези хора са настанени в над 100 палатки и 38 фургона. Чакаме още 10 фургона, но те не могат да бъдат решение в зимния период”, каза още тя.

Според Янакиева вероятно половината от тях ще намерят някакви лични варианти.

"Когато човек е притиснат до стената, той търси варианти – близки, познати, на село. Но сигурно от порядъка на 250 до 300 души ще останат без траен подслон", допълни кметът на Перник.

Янакиева заяви, че в община Перник в момента 3 училища са извън строя. Те няма да започнат учебни занятия на 15 септември.

Две детски градини трябва да се съборят и изградят наново и да бъде построено ново училище в Радомир.

"Все пак, ще намерим решение за започване на учебната година със съвместяване на ученици от различни училища в една сграда", заяви кметът на Перник, като допълни, че въпреки това немалко хора ще останат на улицата заради неукрепените си още жилища.

Тя обяви, че към момента община Перник е получила 3 319 000 лева за аварийно неотложни възстановителни дейности.

"Никакви 13 млн. лева не са постъпили", подчерта Янакиева. Тя обясни, че атаките срещу нея са политически, но и по административни причини. 

Тя бе обвинена в злоупотреби с помощи за пострадалите от земетресението. В края на юли депутати и общински съветници от ГЕРБ поискаха оставката на Янакиева. Според тях Янакиева е похарчила 3 млн. лв от държавните средства нерационално.

"Не се притеснявам от никакви проверки. Дори се успокоих, когато разбрах, че ще има такава", подчерта Янакиева.

"Убедена съм, че проверката на общината няма да се извършва от филолози, и няма да се мери с крачки и педи, а ще се направи от експерти", допълни още тя.

"Никой в тази държава няма право  да казва за някой, че е престъпник, лъжец или крадец, без това да е доказано", заяви Янакиева и допълни, че е готова да отговаря на всякакви въпроси.

"Мога да коментирам всяка една от позициите, за които бях обвинявана", каза още Янакиева.

По думите ѝ в края на юли са изхарчени над 85% от целия бюджет за годината на междуведомствената комисия за бедствия.

"Не дай си, Боже, да изникне друго бедствие", допълни Янакиева.

От своя страна депутатът от "Коалиция за България" Ангел Найденов определи обвиненията срещу Янакиева като "мръсна и непочтена кампания с цел злепоставяне".

"Гавра е по-точното определение с гражданите на Перник от страна на управляващите", подчерта червеният депутат.

По думите му Перник е огледало на бездушието и безхаберието на държавата.

Броят на подписките, които са разгледани за причинени щети на сградния фонд са 288 от постъпили 2700 в Междуведомствената комисия и са одобрени исканията в 194 молби, уточни Найденов.

Той призова комисия да увеличи броя на експертите си и да ускори работата си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!