Цветлин Йовчев: Определени групи се опитват да управляват протеста

Нели Чолашка 12 юли 2013 в 11:31 3485 39

Цветлин Йовчев, Снимка: БГНЕС
Цветлин Йовчев, Снимка: БГНЕС

Появиха се групи, които се опитват да управляват протеста, обяви вътрешният министър Цветлин Йовчев в парламента преди да се яви на парламентарен контрол.

„Не бих се ангажирал с твърдение в момента кой стои зад тези групи, но мисля, че става ясно за всички, че вече има хора, които са мотивирани в тази посока.

Виждаме колоездачи със стрелки, които се опитват да насочат в каква посока да се движат хората. Наред с хората, които протестират спонтанно и имат справедливи искания, се появяват хора, които се опитват да използват този спонтанен протест, което не е добре. Не мисля, че е морално това да се прави”, обясни тезата си Йовчев.

Той определи действията на полицията вчера вечерта като адекватни.

„Видяхте какво се случи вчера, именно затова се налага този разширен периметър, в който охраняваме парламента. Вчера ясно се видя и се разграничиха групи протестиращи хора, които са съвсем различни”, коментира още вътрешният министър.

Той благодари на мирно протестиращите хора, които са се разграничили от тези, които се опитали да предизвикат напрежение и ескалация. 

"Надявам се да няма ескалация. Една ескалация в момента ще доведе до още по-голямо напрежение в обществото - поляризация, която не води до нищо добро", каза вицепремиерът.

На въпрос дали полицаите ще издържат още месец, той отговори: "Ще издържат" и уточни, че се прави всичко възможно да се осигурят пари за извънреден труд, както и за допълнителни стимули.

От много време МВР използвало полицаи от провинцията, за де е по-нормално натоварването на тези от София. 

Йовчев повтори тезата на Пламен Орешарски, че предсрочните избори не са решение в тази ситуация: "Не мисля, че предсрочни избори е добро решение - да похарчим 15 млн. лв. за нови избори, след което да получим същата конфигурация на парламента при едно силно поляризирано общество при липса на всякакъв политически диалог, какво правим тогава".

Той оправда МВР за измерването на броя на протестиращите с факта, че могат да бъдат снимани само на сборния пункт. Ако не ги мерим, пак ни критикуват, уточни вътрешният министър.

За пореден път обяви, че новата кандидатура за шеф на ДАНС ще се появи "съвсем скоро".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!