Румен Петков: На МВР не му е работа да брои протестиращите

Елица Мартинова 11 юли 2013 в 17:15 2023 5

Румен Петков. Снимка: БГНЕС
Румен Петков. Снимка: БГНЕС

„Не е работа на МВР да брои протестиращите. Министерството нито е филиал на Статистическия институт. Ако министър-председателят иска да има оценка на ситуацията на площада, е едно, но ако медиите разпореждат на вътрешния министър да обявява бройки – това е друго.“ Това заяви бившият вътрешен министър от БСП Румен Петков, цитиран от „Фокус“.

По думите на Петков служителите на ведомството си вършат работата перфектно.

„Министерството си върши перфектно работата за вътрешния ред. Нещо повече - МВР създава една атмосфера, която е нетипична досега. Министерството е част от обществото и министърът трябва да бъде в духа на своите колеги, а не да позволява някой, от името на министерството, да обявява бройки“, коментира бившият вътрешен министър.

Той обаче подчерта, че МВР е обект на негативно обществено мнение и причината за това е вътрешният министър Цветлин Йовчев. Според социалиста Йовчев се опитва „да флиртува с властта или с протестиращите“.

„Така че за перфектния състав на МВР - министърът трябва да се доближи до него, а не да се отдалечава, опитвайки се да флиртува с властта или с протестиращите. Няма случай, в който МВР да е обявило бройка, и да е имало лошо отношение към нея, както сега. Това е абсурд. Мисля че е много груба тази грешка на министъра на вътрешните работи. Той трябва да я премахне веднага. Не в резултат на моя съвет, а в резултат на натрупаните от нея резултати, очевидно негативни за МВР“, каза Петков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови