Сидеров може да бъде задържан за хулиганство

Последна промяна на 11 юли 2013 в 13:11 3814 16

Волен Сидеров. Снимка: Сергей Антонов
Волен Сидеров. Снимка: Сергей Антонов

"Конституцията разрешава при заварено престъпление лице, което е народен представител, да бъде задържано. Няма да си играем на имунитети и възбуждане на наказателно преследване."

Това обяви днес главният прокурор Сотир Цацаров във връзка с писмото на лидера на "Атака" Волен Сидеров, с което националистът попита Цацаров и вътрешния министър Цветлин Йовчев дали има основания за свалянето на депутатския му имунитет.

 "Ако това продължава (визира агресивното поведение на Сидеров към полицаи, граждани и журналисти) или се покрият принципите на квалифицирано хулиганство, господин Сидеров ще бъде задържан, предупреди Цацаров.

Главният прокурор е поискал от МВР да бъде уведомен незабавно, ако Волен Сидеров направи нещо, което "покрива признаци на квалифицирано хулиганство, което е тежко престъпление".

Той уточни, че при подобно поведение от страна на лидера на "Атака" той ще бъде задържан, а Цацаров лично ще уведоми председателя на Народното събрание и парламентът ще реши дали да му смъкне имунитета.

Относно влизането на Сидеров в парламента с полицейска палка и пистолет Цацаров коментира: "Не прокуратурата установява правилата за влизане в парламента. Дали можеш да влезеш там със законно притежавано оръжие или не, дали можеш да влезеш в парламента с палка или не, това не го контролираме ние, това го контролира самият парламент.

Що се отнася до останалото поведение - да не се окажем в ситуацията, в която имаме задържан народен представител".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.07 2013 в 22:38

Не, че нещо ама така един тръгна да ми гази колелото и после обясняваше на полицая че някой му счупил прозореца с камък. Ма то там много хора бяха знаеш ли кой е? Случват се всякакви неща.

11.07 2013 в 20:57

ами както се разбира досега сидеров не е извършил нищо нередно за което да отговаря пред закона и евентуално щял да бъде наблюдаван за в бъдеще ако извършел нещо такова ама това много хипотетично и съмнително и важи за всеки народен представител не само за него

11.07 2013 в 18:18

Чефо,чефооо.Според всички закони не може да има протест след 22 ч,това първо и второ-за блокирането на магистралата и на Шипка никога не е давано разрешение.Така ,че леко с квалификациите.И е добре малко да се ограмотиш-в три изречения си направил четири правописни грешки.За твое сведение ,ако ме блокират някъде по пътя-минавам през хората и не ми пука

11.07 2013 в 16:54

Черен хайвер, не червен. Ма ти си дебил и не правиш разлика май?

Бъркаш правото на протест - които при това е удобрен от общината със гражандско неподчинение и чиестите хулигански прояви на депутата еничар от ДПС Болен Куролюбов

11.07 2013 в 16:35

Цацаров играе с това ,че при тежко престъпление - Сидеров наистина може да бъде задържан. Но за да има тежко престъпление -трябва да се наказва с над 5 години затвор. И тук подвежда като казва, че при квалифицирано хулиганство - може да бъде задържан, а точното е че само квалифицираното хулиганство по ал.4 на чл.325 НК е тежко престъпление - над 5г. А за него е необходимо опасен рецидив - т.е вече да е осъждан ефективно и чак след това при ново хулиганство- могат да го задържат -при опасен рецидив ,защото наказанието е до 6 години - т.е тежко престъпление.
Цацаров ни казва нещо от сорта : Аз ще чакам от МВР да ме уведомят когато Сидеров извърши хулиганство при опасен рецидив , но това няма как да стане,защото преди това трябва да е осъждан :)

11.07 2013 в 14:58

Според Цацаров когато Сидеров покрива признаци на квалифицирано хулиганство, което е тежко престъпление, да бъде уведомяван незабавно

Цацаров доста умело заблуждава хората : Депутат може да бъде задържан само за тежко престъпление според чл.70 от Конституцията . Тежко престъпление е само хулиганството по 325 ал. 4 от НК.Тежко престъпление е това което се наказва с над 5 години затвор. Ал.4-изисква Сидеров да извърши хулиганство при опасен рецидив.За да има опасен рецидив Сидеров вече трябва да е осъждан и то с ефективна присъда и след това да извърши ново хулиганство.Т.е понеже видимо Цацаров няма намерение да сваля имунитета на Сидеров излиза ,че Сидеров никога няма да бъде задържан.

Според Конституцията депутатат може да бъде задържан ако е заварен при извършване единствено на тежко престъпление- чл.70 Конституцията.
чл.93 т.7 НК Тежко престъпление е това, за което по закона е предвидено наказание лишаване от свобода повече от пет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.
От хулиганството единствено ал.4 отговаря на условията за тежко престъпление:
ч.325 ал 4 Когато деянието по ал. 1 и 2 представлява опасен рецидив, наказанието е лишаване от свобода от една до шест години.
За да има опасен рецидив Сидеров трябва вече да е осъждан и осъждането да не е условно и след това да извърши ново престъпление.

Няма как Сидеров да бъде задържан за тежко престъпление- хулиганство по ал.4 на чл.325 , преди Сидеров да е осъждан с ефективна присъда.

На кратко- Цацаров прави хората на идиоти и отказва да писка имунитета на Сидеров.
Чл. 29. (1) Предвидените в особената част на този кодекс по-тежки наказания за престъпления, представляващи опасен рецидив, се налагат, когато деецът:
а) извърши престъплението, след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година, изпълнението на което не е отложено по чл. 66;
б) извърши престъплението, след като е бил осъждан два или повече пъти на лишаване от свобода за умишлени престъпления от общ характер, ако поне за едно от тях изпълнението на наказанието не е отложено по чл. 66.