Социалното министерство прави карта на ромските гета

Вероника Шербанова 07 август 2012 в 13:51 2200 0

Валентина Симеонова Снимка: БГНЕС
Валентина Симеонова Снимка: БГНЕС

Интерактивна карта ще показва ромските гета в България. Тя ще бъде готова до края на март 2013 година, съобщи зам.-социалния министър Валентина Симеонова. 

Картата е част от поредния проект на Министерството на труда и социалната политика за интеграция на ромите в България. Той е на стойност близо 800 000 лева и трябва да приключи в края на октомври догодина. Финансирането ще бъде по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.  

По думите на Симеонова повече от десет години само се говори за интеграция, без да има някакъв резултат. Това според нея важи с пълна сила и за осъществените проекти, при които интеграцията приключвала със завършването на проекта. 

Въпреки липсата на каквито и да било постижения в областта част от настоящия опит за интеграция ще бъде проучването на добрите практики във всяка община, което щяло да помогне да се набележат конкретни задачи за интеграция на малцинствата по места. 

Главна цел на проекта е отбелязването на карта на всички гета в страната и обучаване на общински служители за работа с живеещите в тях. 

В началото на октомври трябва да бъдат получени и анкетни карти, изпратени до всички 264 общини на страната. От тях ще стане ясно колко са ромите по места и какви са проблемите им, както и колко ще струва разрешаването им.  

„Проектът няма да разреши всички проблеми, свързани с интеграцията на ромите, но ще постави първите стъпки за това“, похвали се Симеонова. 

От думите на зам.-министъра стана ясно, че незаконните ромски гета няма да се разрушават, тъй като това можело да създаде допълнителни проблеми.

„Ако хората ще станат бездомни, ако нямат алтернатива, е по-добре да не се разрушават“, обясни тя. Симеонова не се ангажира с отговора на въпроса дали в този случай гетата ще бъдат узаконявани, като се оправда, че това е извън нейната компетенция. 

В момента в София се работи по създаването на мобилни здравни кабинети и мобилни социални екипи, които да помагат на живеещите на територията на Столична община роми.

Засега няма информация за това какъв е броят на ромите в столицата, но само в кв. „Орландовци“ те са около 170 души. Прави се и описание на децата в риск в София. Оказа се, че почти всички имат лични лекари, коментира Валентина Симеонова.   

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови