Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Цветанов се престраши да уволни Калинка

Нели Чолашка 28 октомври 2012 в 17:39 3520 12

Цветан Цветанов реши, че все пак ще уволни говорителката на МВР-Варна Калинка Пенчева, става ясно от съобщение на пресцентъра на МВР.

Уволнението й беше поискано лично от премиера Бойко Борисов на 25 октомври. Около Пенчева се разрази скандал, сред като в ефир тя нарече “селски глупак” варненеца Боян Максимов, който засне трима спящи полицаи в патрулка през юли т.г.

В четвъртък - 25 октомври, Цветанов обяви, че не може веднага да уволни Калинка, а първо трябва да мине съответната процедура.

Изненадващо процедурата мина точно в неделя, денят, в който беше организиран чрез Facebook митинг в София пред езерото "Ариана" в подкрепа на Боян Максимов, който беше жертва на полицейски произвол, след като публикува снимките.

В съобщение на вътрешното ведомство до медиите се посочва, че в рамките на четири дни са извършени съответните процедури по проверката на случая, като самата Пенчева е имала възможност да представи своите възражения.

Разследващият орган е излязъл със становище, че тя е нарушила етичния кодекс за служителите на МВР и съответно трябва да поеме отговорността за поведението си.

В съобщението обаче се уточнява, че "Пенчева се ползва от специалната закрила по Кодекса на труда, тъй като е майка на дете до 6-годишна възраст". Затова за отстраняването ù последна дума ще има Главна инспекция по труда (ГИТ). 

Калинка Пенчева най-вероятно ще бъде уволнена като говорител на МВР-Варна заради репликата: “Лицето Максимов не е чак толкова велико, че да се занимаваме с него. Какво да кажа, той е един глупак. Един селски глупак, който се чуди какво да прави”.

Максимов обяви, че смята да я съди. Той последователно беше санкциониран от полицаи, защото си е позволил да изхвърли боклука без лична карта и защото се е държал агресивно, докато разхождал кучето си.

Поведението на Калинка Пенчева и последвалата реакция на полицията предизвика много остра реакция в социалните мрежи и форумите.

Боян беше привикан рано сутринта на 27 октомври - събота, в сградата на ОД на МВР – Варна на “беседа”. Призовката е изпратена в петък вечерта около 21 часа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews