МВР променя правилата за подслушване с цецомобил

Юлиан Христов 30 април 2013 в 12:09 2765 1

Протест срещу подслушването и полицейщината в страната. Снимка: Сергей Антонов
Протест срещу подслушването и полицейщината в страната. Снимка: Сергей Антонов

МВР предложи конкретни промени в наредбите и в процедурите за използване мобилната техника за подслушване.

Това стана ясно на съвместна пресконференция на премиера Марин Райков с вътрешния министър Петя Първанова и главния прокурор Сотир Цацаров.

"Тези предложения бяха предложени за становище на прокуратурата и благодарение на нашето взаимодействие смятам, че можем да изчистим лицето на МВР от всякакви подозрения и сме в състояние да уверим нацията, че тези процедури ще бъдат за в бъдеще демократични и в съответствие със закона", каза премиерът Марин Райков.

„Действията на българската прокуратура не могат да бъдат класифицирани като тежък удар върху системата на МВР, или като голям плюс в борбата с организираната престъпност. Нарушенията на закона не са повод за негативна оценка за целия личен състав в министерството. На престъпността се противодейства само чрез закона”, заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

От своя страна Петя Първанова поиска коментарите по скандалите със СРС и записите на политици да спрат, защото това вреди на имиджа на МВР и оттам на нормалната работа на ведомството. По думите й по темата с парите за СРС се спекулира. Според нея бюджетът за подслушване  на МВР е 20 млн. лв. и не е вярна информацията за това, че той е достигнал 100 млн. лв. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови