Цацаров оспори премиера за постоянния арест на бандитите

Юлиан Христов 31 януари 2013 в 12:55 1660 4

Сотир Цацаров Снимка: Сергей Антонов
Сотир Цацаров Снимка: Сергей Антонов

Главният прокурор Сотир Цацаров изрази несъгласието си с премиера Бойко Борисов, който в деня на атентата срещу Златомир Иванов-Златко Баретата заяви, че постоянният арест би бил "по-здравословен" за осъдените на първа инстанция

“Винаги съм твърдял, че когато за извършено престъпление има присъда на първа инстанция, тези хора трябва да стоят в ареста. Това, първо, е здравословно за тях и за тяхното здраве. Ако той не беше под домашен арест, за да си ходи сам в Съдебната палата – хората, които се конвоират и не са под домашен арест, а са в следствения арест, отиват по съвсем друг път, със специална охрана, през вътрешния двор. Това е много лесно място за стрелба. Знае се в колко часа има съдебно дело", коментира във вторник премиерът.

"Единственият орган, който може да се произнася за това дали да има постоянен арест или не, е съдът", отговори днес пред журналисти главният прокурор. Конкретно за изказването на премиера той допълни: "Не подкрепям такава позиция".

Сотир Цацаров обясни, че няма намерение да бронира прозорците на кабинета си след стрелбата срещу Златомир Иванов-Златко Баретата. Вчера стана ясно, че от мястото, където беше извършена стрелбата, има ясна видимост към кабинета на главния прокурор. "Ако бронирам стъклата, това как ще промени нещата?", попита Цацаров. Той допълни, че е недопустимо да се извършват подобни неща пред Съдебната палата

Главният прокурор обясни още, че с председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев са обсъдили възможността за предприемането на конкретни мерки по обезпечаването на зоната за сигурност около Съдебната палата в София. Цацаров обясни, че всички учреждения имат разписание на такава зона, но само на книга. Той заяви, че ще бъдат предприети конкретни мерки по подобряването на охраната на палатата.

Сотир Цацаров обясни също, че днес е поискал среща със зам.-градския прокурор на София Роман Василев по повод медийните му изяви след атентата срещу Баретата. В сряда Василев лансира версията, че нападението срещу Баретата било вероятно заради намерението му да върне позициите си в наркоразпространението.

Според Цацаров нападението срещу Баретата не може да се квалифицира като присъда срещу работата на съдебната система.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!