Посланик Рийс: Нападенията са повод за сериозна тревога

Борислава Бибиновска 30 януари 2013 в 13:51 2493 3

Посланикът на САЩ Марси Рийс в компанията на Соломон Паси и Симеон Сакскобурготски. Снимка: БГНЕС
Посланикът на САЩ Марси Рийс в компанията на Соломон Паси и Симеон Сакскобурготски. Снимка: БГНЕС

Нападенията са повод за сериозна тревогата.

Така посланикът на САЩ Марси Рийс коментира последните два големи криминални случая у нас - нападението над лидера на ДПС Ахмед Доган на 19 януари и стрелбата по Златомир Иванов - Златко Баретата на 29 януари.

Коментара си американският дипломат направи в отговор на журналистически въпроси, след като изнесе доклад за българо-американските отношения в хотел "Шератон" по покана на Атлантическия клуб. 

По думите на посланика трябва да има реакция и отговорност и за двата криминални случая.

"Трябва да се дадат гаранции, че подобен инцидент няма да се повтори", заяви Рийс в отговор на въпрос за покушението на Златомир Иванов. Посланик Рийс бе категорична, че насилието не е отговор на проблемите. Тя обаче не смята, че последните инциденти на нападение ще върнат страната ни към беззаконието от преди години.

Марси Рийс коментира и атентата на летището в Бургас, където през лятото автобус с израелски туристи бе взривен. Дипломатът на САЩ каза, че България е показала решителност и отговорност при разследването на инцидента, а Америка високо оценява работата на българските служби по случая.

В доклада си, изнесен днес, Рийс сподели тезата, че има напредък при състоянието на съдебната система на страната ни.

Посланикът на САЩ смята, че това е станало явно с прозрачността при избора на висш главен прокурор.

Посланик Рийс сподели и виждането си за свободата на медиите у нас. "Говорих много за положението на медиите в България в последните дни. Смятам, че свободата на медиите е много важен фактор за здравословното функциониране на демократичните институции. Тя е особено важна в година на избори, когато трябва да има диалог по политическите проблеми, какъвто имахме по време на изборите в САЩ. Говорила съм с журналисти. Те споменаха пред мен, че понякога се чувстват подложени на политически и икономически натиск и това води до автоцензура, което не е добре. Ние подкрепяме работата за подобряване на положението в тази област", посочи Марси Рийс.

По темата с добива на шистов газ, тя сподели, че не лобира от името на страната си за това. "Решението на България за добив на шистов газ е изцяло нейно", каза посланикът. Ако България все пак реши в полза на добива на шистов газ, Америка може да помогне с опита си и експертни съвети, добави Марси Рий.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!