Цацаров опроверга МВР за ръст в престъпността след падането на кабинета

07 март 2013 в 12:40 2402 1

Сотир Цацаров. Снимка: БГНЕС
Сотир Цацаров. Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров опроверга твърденията на вътрешния министър в оставка Цветан Цветанов за това, че след падането на правителството има 20-процентов скок на престъпността.

В сряда пред bTV Цветанов заяви, че след оставката на правителството, лица от подземния свят са празнували, а в същото време се отчита ръст на престъпността. „Определено се заформя възход на организирана престъпност. За територията на София през последните 25 дни има завишаване с 20 процента на кражбите на автомобили. В немалко случаи организираната престъпност е доста доволна от това, което се случи в България. Има представители, които дори са празнували в деня, когато беше дадена оставката”, заяви Цветан Цветанов.

"Данни за такава тенденция в прокуратурата няма", каза пред журналисти Цацаров, който коментира и отвличането на дъщерята на Евелин Банев-Брендо. Според Цацаров похищението на Лара не е знак за предстояща вълна от отвличания. Без да навлиза в конкретика, той даде да се разбере, че детето е отвлечено заради именития си баща и не става дума за възраждане на бизнеса на "Наглите".

"Аз нямам основание да смятам, че професията похитител се завръща. Не може да считаме, че едва ли не сега ще бъдем залети от подобни престъпления. В противен случай се връщаме към тезата, за която ми зададохте въпрос преди малко - дали има ръст на престъпленията и дали едва ли не промяната в политическата обстановка или всичко друго е обусловило нарастването на тези престъпления. Не, не мога да го кажа това по една проста причина - в конкретния случай конкретното отвличане, някой от вас може ли да каже, че има връзка с това, че правителството е в оставка?", коментира главният прокурор, цитиран от БНР.

Цацаров обясни, че е в ежечасна връзка с главния секретар на МВР Калин Георгиев и с екипите, които работят по случая. Прокуратурата е с два варианта за разпит на Брендо – в София, ако Италия позволи той да бъде доведен за делото му на 18 март по искането на Румъния да й бъде предаден, или със съдебна поръчка до Милано, където се гледа делото за международен наркотрафик, по което той е подсъдим. 

Главният прокурор съобщи също, че се проверява дали правомерно е било спряно разследването по т. нар. случай "Мишо-Бирата". Освен това се взимат и обяснения от бившия и настоящия директор на НРС – постъпвала ли е в службата информация, че Ахмед Доган е поръчал атентат срещу Бойко Борисов, както заяви самият премиер в оставка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews