Цацаров: Каквото за всички, това и за Цветанов

11 юли 2013 в 11:24 4938 13

Главният прокурор Сотир Цацаров. Снимка: БГНЕС, архив
Главният прокурор Сотир Цацаров. Снимка: БГНЕС, архив

Каквото за всички, такова и за него. Така главният прокурор Сотир Цацаров коментира отказа на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов да се подложи на процедурата по криминална регистрация. 

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, в качеството му на обвиняем, установи, че подписана от него наредба, нарушава правата му. Цветанов беше глобен със 100 лв. от СДВР, защото е отказл да съдейства да му бъде извършена полицейска регистрация по реда на Наредба Iз-701, която той лично е подписал като министър. Аргументите на Цветанов били, че Наредбата противоречи на Конституцията, на Европейската конвенция за правата на човека и на Наказателно-процесуалния кодекс.

В юридическите среди последиците от наредбата са коментирани неведнъж, като се смята, че истинската ù цел е създаването на база данни на всички граждани, независимо от това дали са криминално проявени или не. 

В четвъртък случаят беше коментиран и от главния прокурор Сотир Цацаров. "Тъжното в страната е, че трябва да извървиш пътя от министър до обвиняем, за да осъзнаеш, че в тази страна съдът казва кой е виновен и кой не, и това, че собствената ти наредба противоречи на Конституцията", каза той пред журналисти.

"Колко български граждани ги разхождат натам-насам, колко български граждани са били подложени на криминалистична регистрация като криминално проявени лица, благодарение на наредба, която е подписана от едно лице, което сега трябва да спази собствената си наредба? Ако на хиляди хора са повдигнати обвинения и те са преминали тази процедура, какъв е мотивът само на един тази процедура да не бъде приложена и то по норматив, който самият той е създал? Ако осъзнаваш, че собствената ти наредба противоречи на Конституцията в момента, в който тя засяга собствените ти права, това означава, че не си го осъзнал в момента, в който си я подписал и в момента, в който тя засяга правата на хиляди хора", каза още главният прокурор.

По думите му никъде в Наредбата, в Закона за МВР или в Конституцията не е записано, че бивш министър или народен представител, не може да бъде подлаган на тази процедура. "Каквото за всички, такова и за него”, отсече главният прокурор.

Според него Наредбата може да бъде променена, но на базата на промени в Закона за МВР. 

В сряда срещу Цветанов беше повдигнато второ обвинение - за това, че е отказал да разпореди подслушване спрямо бившия директор на звеното на ГДБОП във Велико Търново Орлин Тодоров. Цветанов е отказал искане за прилагане на специални разузнавателни средства за една открадната катерушка и една открадната пързалка от село Първомайци край Горна Оряховица. Трябвало е да бъдат подслушвани лица, които са откраднали една катерушка и една пързалка, съобщи пред журналисти адвокатът на Цветанов Менко Менков.

Главният прокурор коментира твърденията на адвоката така: „Нека ви кажа – да, катерушка има, да, пързалка има, но да не говорим с факти от делото, а да говорим хипотетично. Ако си представим, че освен кражба на цял такъв комплекс от съоръжения пред един хотел, която полицейски служител е поръчал на криминално проявени лица, да ги преместят пред друг хотел, който е стопанисван от него, ако си представим, че освен катерушки, имаме и изнудване, освен изнудване - имаме и длъжностно престъпление и стигнем до извода, че съдия е подписал СРС-ата, дали ще опрем само до катерушката”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!