Царят: Емоцията от протестите няма място в политиката

Последна промяна на 22 март 2013 в 11:24 1363 6

Симеон Сакскобургготски. Снимка: БГНЕС
Симеон Сакскобургготски. Снимка: БГНЕС

„Емоцията, от която се водят много от нашите протестиращи сънародници, е оправдана и ги разбирам, но надали тя може да се приложи в управлението и да доведе до практически  резултат.  Разумът е по-добър съветник от емоциите“, пише в официално обръщение към народа на сайта си Симеон Сакскобургготски.

Царят изразява тревога от случващото се в страната и призовава гражданите да запазят спокойствие, за да оценят ситуацията с разум, а не с емоция. Бившият премиер предупреждава, че напрежението в обществото се нагнетява изкуствено.

По думите му протестите са вече са постигнали своята демократична цел и сега е време гражданите да потърсят разумни решения на проблемите си.

„Истината е, че да управляваш е тежка отговорност и е съвсем погрешно хората, които са се заели с тази задача систематично да бъдат порицавани.

Нека разделим възможното от невъзможното, невероятното от вероятното, приемливото за болшинството спрямо неприемливото. Нека енергията, която видяхме на улицата, да се насочи към позитивното мислене и към доброто, което може да се постигне, вместо да се хвърлят усилия в безполезното и безсмислено хулене. Да не се делим на „ние” и „те” и приоритет да бъде кое е добро за мнозинството. Най-вече за младите, защото настоящето е за тях, а не само бъдещето. Да сме наясно , че живеем в 21-ви век, а не в 18-ти и сме част от европейското семейство, в което има ясни правила и параметри. Чухме гласа на протестиращите хора, но нека оставим сега милионите избиратели да кажат думата си на 12 май.  Това е истинската и ефективна демократична процедура. В този ред на мисли отново ще призова всички към висока избирателна активност. Това е начинът да изкажем мнението си, за да не се стига после до нови улични протести. Погрешно е да не гласуваш, а после да недоволстваш и критикуваш резултатите. Именно масовото участие в избори гарантира на гражданското общество решаваща роля. Колкото повече се гласува на този ден, толкова по-легитимни ще бъдат и изборите!“, пише в изявлението на Сакскобургготски и допълва: Апелирам за разум и родолюбие като противовес на злобата, на радикалното и отживелия национализъм. Отечеството е намирало изход и в далеч по-сложни времена, защо и днес да не го постигнем?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.03 2013 в 15:31

"Най-вече за младите, защото настоящето е за тях, а не само бъдещето."

Царю честити и велики...

Е, аз като съм над 50 сред младите ли съм още? Значи настоящето вече не е за мене, нито бъдещето?

"Да не се делим на „ние” и „те” и приоритет да бъде кое е добро за мнозинството."

Типична формула за размиване на нещата и за тяхното обезсмисляне, т.е. за запазване на статуквото за имащите и властващите, независимо под каква форма го правят.

"Нека разделим възможното от невъзможното, невероятното от вероятното, приемливото за болшинството спрямо неприемливото. "

Също принципно правилно, но и формула, с която можеш просто да запазиш статуквото и нищо да не направиш. Защо ли ми напомня за някой, който е заблудил цял народ, че за 800 дни ще оправи всичките му проблеми, а след като не ги е оправил, а единствено си е взел обратно стотиците или хилядите декари гори, земи, замъци и дворци, станали национална собственост преди десетилетия вследствие на историческо развитие на обстоятелствата и преминала световна война, изведнъж намира формулата, че не всичко е възможно и възможното трябва да разделим от невъзможното.

Всъщност, в качеството си на какъв се обръща към народа "официално". Не е цар, нямаме монархия. Бивш министър-председател, който може да се похвали единствено с туширане на напрежението и противопоставянето в страната, но за сметка на много далавери, кражби от властници и поредно забавяне на истинските промени, демократизиране и модернизиране в страната. В какво качество се изживява?

По-скоро, след приказката за Царя и 800-те дни, които избавили народа от злия Змей, този наш "Цар" е по-добре въобще да не се обажда и да си мълчи завинаги.

Не че редица от нещата, които казва в началото, не са верни. Но те са толкова ясни, всеки нормално мислещ би ги казал. Но е дразнещо царят да ни ги казва. Той имаше възможност да оправи нещата. Фактът, че сме на това дередже, показва, че не само не ги е оправил, а ги е съсипал. Кай назначи бодигарда си за главен секретар на МВР. Защо Царю велики? На какво основание и с какви идеи? Защо го напправихте скоропостижно генерал? Защо назначихте сума ти други хора на позиции, без да има реална заслуга и мотивация. Защо само мънкахте, когато трябваше да казвате смислено и категорично и ясно? Защо уреждахте толкова хора. Защо си мълчахте? Защо създадохте основата за всичко онова, което последва? Не Царю, просто не минавайте с номера, че сте някакъв духовен водач и капацитет, който от сайта си да дава ум на простия български народ. Просто не сте. По-добре замълчете.

22.03 2013 в 12:13

Дедо, не си цар на никой! Недей дава акъл от Мадрид, недей ни дава акъл как да се оправяме.

22.03 2013 в 12:12

Скрий се някъде бе крадец.

22.03 2013 в 11:50

Шъ въ опра`и, шъ знай`ш !!!

22.03 2013 в 11:49

Защо и днес да не изберем Шулева, Велчев, Каролев, Севлиевски, Василев, айде сещайте се сами по-нататък?
Защо да не барнем още два милиарда от външния дълг?
Обещавам тоя път да ви оправя моментално!

22.03 2013 в 11:34

къф боклук е тоя..