Царят: Емоцията от протестите няма място в политиката

Елица Мартинова 22 март 2013 в 11:24 1763 6

Симеон Сакскобургготски. Снимка: БГНЕС
Симеон Сакскобургготски. Снимка: БГНЕС

„Емоцията, от която се водят много от нашите протестиращи сънародници, е оправдана и ги разбирам, но надали тя може да се приложи в управлението и да доведе до практически  резултат.  Разумът е по-добър съветник от емоциите“, пише в официално обръщение към народа на сайта си Симеон Сакскобургготски.

Царят изразява тревога от случващото се в страната и призовава гражданите да запазят спокойствие, за да оценят ситуацията с разум, а не с емоция. Бившият премиер предупреждава, че напрежението в обществото се нагнетява изкуствено.

По думите му протестите са вече са постигнали своята демократична цел и сега е време гражданите да потърсят разумни решения на проблемите си.

„Истината е, че да управляваш е тежка отговорност и е съвсем погрешно хората, които са се заели с тази задача систематично да бъдат порицавани.

Нека разделим възможното от невъзможното, невероятното от вероятното, приемливото за болшинството спрямо неприемливото. Нека енергията, която видяхме на улицата, да се насочи към позитивното мислене и към доброто, което може да се постигне, вместо да се хвърлят усилия в безполезното и безсмислено хулене. Да не се делим на „ние” и „те” и приоритет да бъде кое е добро за мнозинството. Най-вече за младите, защото настоящето е за тях, а не само бъдещето. Да сме наясно , че живеем в 21-ви век, а не в 18-ти и сме част от европейското семейство, в което има ясни правила и параметри. Чухме гласа на протестиращите хора, но нека оставим сега милионите избиратели да кажат думата си на 12 май.  Това е истинската и ефективна демократична процедура. В този ред на мисли отново ще призова всички към висока избирателна активност. Това е начинът да изкажем мнението си, за да не се стига после до нови улични протести. Погрешно е да не гласуваш, а после да недоволстваш и критикуваш резултатите. Именно масовото участие в избори гарантира на гражданското общество решаваща роля. Колкото повече се гласува на този ден, толкова по-легитимни ще бъдат и изборите!“, пише в изявлението на Сакскобургготски и допълва: Апелирам за разум и родолюбие като противовес на злобата, на радикалното и отживелия национализъм. Отечеството е намирало изход и в далеч по-сложни времена, защо и днес да не го постигнем?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!