Тържествата по повод 24 май в снимки

Вероника Шербанова 24 май 2013 в 15:16 3892 0

Тържества по повод 24 май, Снимка: БГНЕС
Тържества по повод 24 май, Снимка: БГНЕС

С празнично шествие и тържествена програма пред Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ беше отбелязан Денят на славянската писменост и култура в София.

Слова по случай празника произнесоха президентът Росен Плевнелиев, кметът на столицата Йорданка Фандъкова, министърът на културата Владимир Пенев и писателят Георги Господинов.

„Делото на братята Кирил и Методий остава завинаги вплетено в превратната история на България и ни помага във времена на изпитания да се обръщаме към езика и културата, да търсим упование в духовността“, заяви президентът Росен Плевнелиев в приветствието си.

„Вярвам, че и днес това са основите, върху които градим просперитета и бъдещето си. Днешният ден е празник на споделеното културно наследство, общото европейско бъдеще”, посочи той.

Плевнелиев благодари на всички учители, научни работници, хора на изкуството и всички, които работят за развитието на България.

„Като държавен глава вярвам, че една модерна, успяваща и просперираща държава се гради и развива, уповавайки се на науката, образованието, изкуството и културата“, каза още президентът.

На церемонията бяха поднесени венци на Паметника на Светите братя, а първокласници рецитираха стихотворението на Иван Вазов „Аз съм бъларче“. На тържеството в София присъстваха стотици учители и ученици, преподаватели във висши учебни заведения, духовници, дипломати и полици. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!