Стефан д-р Чолаков осъди България в Страсбург за политическа цензура

OFFNews 03 октомври 2013 в 17:28 9930 14

Стефан д-р Димитър Чолаков. Снимка: stefan-tcholakov.com
Стефан д-р Димитър Чолаков. Снимка: stefan-tcholakov.com

Популярният в българското интернет пространство врачанин Стефан д-р Димитър Чолаков осъди България в Страсбург за нарушено право на свобода на изразяване.

С решение от 1 октомври Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) единодушно постанови, че по делото Чолаков срещу България държавата е нарушила Член 10 от Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ), утвърждаващ правото на свобода на изразяване, съобщава сайтът на Българския хелзинкски комитет.

Жалбата касае десетдневното задържане на ищеца вследствие на негови пубични изказвания – мярка, която според него нарушава правото му на свобода на изразяването.

По време на местните избори в България, състояли се на 28 октомври и 4 ноември 2007 г., Чолаков симпатизирал и активно и публично подкрепял един от кандидатите за кметския пост във Враца. По неясни причини, на 23 октомври 2007 г. влязъл в конфликт със служители на полицията, които му издали предупреждение.

На 1 ноември 2007 г. ищецът отново публично изразявал подкрепата си за кандидат-кмета в центъра на града. Бил се заключил с верига за метален пилон и използвал високоговорител, за да каже, че тогавашните властимащи са корумпирани, и че е информирал съдебните власти за престъпленията, които Стефан д-р Димитър Чолаков твърдял, че са извършили. Сред употребените изрази са „Всички са престъпници”, „Прокурорът е мафиот”, „Кметът е мафиот”, „Политически проститутки”, „Политическа проститутска маса”.

Служители на реда приканили ищеца да се освободи от веригата и да ги придружи. След като отказал, те отрязали веригата, арестували го и му съставили акт за дребно хулиганство.

Същия ден окръжният съд във Враца установил, че Чолаков действително е изрекъл описаните по-горе изрази, както и други обиди, насочени към началника на полицията във Враца, към съдебната власт и към властите изобщо.

Според съда, изказванията попадали в хипотезата на чл. 1 от Указа за дребно хулиганство, като „неприлични изказвания, направени в публичното пространство и пред голям брой хора” и като изразяващи „обидно отношение към обществени служители”. Предвид утежняващите обстоятелства, а именно, че господин Чолаков изрекъл въпросните изказвания „умишлено, публично, с високоговорител, в нарушение на обществения ред в центъра на Враца и въпреки предишно предупреждение да не демонстрира по такъв начин”, врачанският съд го осъдил на десет дни в ареста.

ЕСПЧ заключава, че ищецът е изразявал своето политическо мнение и в този смисъл е участвал и допринасял към обществено-политическия дебат. ЕСПЧ напомня, че допустимите граници на критика към обществени органи и служители, трябва да са по-широки, отколкото на критика към частни лица. Също така, в отговор на аргумента на властите, че граждани са намерили изказванията на ищеца за неприлични и обидни, ЕСПЧ посочва, че член 10 от ЕКПЧ предпазва не само изказвания, които са приемат положително или равнодушно, но и такива, които обиждат и шокират. Във връзка с това, Съдът добавя, че макар и провокативни, изказванията на ищеца не са били особено шокиращи или клеветнически. ЕСПЧ намира, че окръжният съд във Враца не е съпоставил правилно предполагаемата сериозност на провинението на ищеца с неговото право на свобода на изразяване.

Затова ЕСПЧ намира, че България е нарушила правото на свобода на изразяването на господин Чолаков. Стефан д-р Димитър Чолаков не е предявил финансов иск срещу държавата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!