Стефан д-р Чолаков осъди България в Страсбург за политическа цензура

Последна промяна на 03 октомври 2013 в 17:28 8149 14

Стефан д-р Димитър Чолаков. Снимка: stefan-tcholakov.com
Стефан д-р Димитър Чолаков. Снимка: stefan-tcholakov.com

Популярният в българското интернет пространство врачанин Стефан д-р Димитър Чолаков осъди България в Страсбург за нарушено право на свобода на изразяване.

С решение от 1 октомври Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) единодушно постанови, че по делото Чолаков срещу България държавата е нарушила Член 10 от Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ), утвърждаващ правото на свобода на изразяване, съобщава сайтът на Българския хелзинкски комитет.

Жалбата касае десетдневното задържане на ищеца вследствие на негови пубични изказвания – мярка, която според него нарушава правото му на свобода на изразяването.

По време на местните избори в България, състояли се на 28 октомври и 4 ноември 2007 г., Чолаков симпатизирал и активно и публично подкрепял един от кандидатите за кметския пост във Враца. По неясни причини, на 23 октомври 2007 г. влязъл в конфликт със служители на полицията, които му издали предупреждение.

На 1 ноември 2007 г. ищецът отново публично изразявал подкрепата си за кандидат-кмета в центъра на града. Бил се заключил с верига за метален пилон и използвал високоговорител, за да каже, че тогавашните властимащи са корумпирани, и че е информирал съдебните власти за престъпленията, които Стефан д-р Димитър Чолаков твърдял, че са извършили. Сред употребените изрази са „Всички са престъпници”, „Прокурорът е мафиот”, „Кметът е мафиот”, „Политически проститутки”, „Политическа проститутска маса”.

Служители на реда приканили ищеца да се освободи от веригата и да ги придружи. След като отказал, те отрязали веригата, арестували го и му съставили акт за дребно хулиганство.

Същия ден окръжният съд във Враца установил, че Чолаков действително е изрекъл описаните по-горе изрази, както и други обиди, насочени към началника на полицията във Враца, към съдебната власт и към властите изобщо.

Според съда, изказванията попадали в хипотезата на чл. 1 от Указа за дребно хулиганство, като „неприлични изказвания, направени в публичното пространство и пред голям брой хора” и като изразяващи „обидно отношение към обществени служители”. Предвид утежняващите обстоятелства, а именно, че господин Чолаков изрекъл въпросните изказвания „умишлено, публично, с високоговорител, в нарушение на обществения ред в центъра на Враца и въпреки предишно предупреждение да не демонстрира по такъв начин”, врачанският съд го осъдил на десет дни в ареста.

ЕСПЧ заключава, че ищецът е изразявал своето политическо мнение и в този смисъл е участвал и допринасял към обществено-политическия дебат. ЕСПЧ напомня, че допустимите граници на критика към обществени органи и служители, трябва да са по-широки, отколкото на критика към частни лица. Също така, в отговор на аргумента на властите, че граждани са намерили изказванията на ищеца за неприлични и обидни, ЕСПЧ посочва, че член 10 от ЕКПЧ предпазва не само изказвания, които са приемат положително или равнодушно, но и такива, които обиждат и шокират. Във връзка с това, Съдът добавя, че макар и провокативни, изказванията на ищеца не са били особено шокиращи или клеветнически. ЕСПЧ намира, че окръжният съд във Враца не е съпоставил правилно предполагаемата сериозност на провинението на ищеца с неговото право на свобода на изразяване.

Затова ЕСПЧ намира, че България е нарушила правото на свобода на изразяването на господин Чолаков. Стефан д-р Димитър Чолаков не е предявил финансов иск срещу държавата.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.10 2013 в 21:04

КОМЕНТАР ,
КОЙТО НЕ ВЛЕЗНА НА СТАТИЯТА ВЪВ ВЕСТНИК "ТРУД"
-
ДРАГИ КОМЕНТИРАЩИ,

БЛАГОДАРЯ И ЗА НЕГАТИВНИТЕ И ПОЗИТИВНИ ХВАЛЕБСТВИЯ ! ВСИЧКО Е РЕКЛАМА, НО НА НЯКОЙ БИ ТРЯБВАЛО ДА ДОПЪЛНЯ НЕЩО ДА ЗНАЯТ !

1. Първо на " dodo18 -02.10.2013 23:30:48" - драги приятелю. Благодаря, че си харесал поне от мен поезията. Другото има да го четеш, за да ме разбереш ! По този повод на това решение което очаквам много отдавна и историята е дълга в чест на "2 юни 2013 година съм издал книгата "Гъливер при гъливер - овците" и съм я представил официално на 1 октомври 2013 година в читалище "Развитие". Символично ще развивам хората, а съм раздал и вестник "Врачанско секирче" с напомняне за престъпниците от съд и прокуратура ! Няма как сега да ти покажа секирчето ..... Технически имам малко време !

2. Драги - вагнер - 03.10.2013 02:30:14 - Ти имаш право, на Аз не си спомням вече от 210 страници писание дето съм изпратил до Страсбург какво съм написал. Ще проверя и ще допълня информацията ! Същото ще направя и за два още други процеси да се разгледат от предния строй !

3. Драги - fermer - 03.10.2013 05:00:09 - По това време кмет на Враца беше Войслав Бубев и борбата ми е била срещу него в подкрепа на Тотю Младенов. Времето определи Тотю и тези неща съм посочил в книгата си с доста обяснения. Няма да я разглеждам. Аз обаче станах фактор с затвора си врачани да гласуват срещу предния кмет !

4. Драги - jitan - 03.10.2013 08:09:44 - Не ми се ще да те проклиням, както правя обикновено. Живей си бе, живей си, ти ще бъдеш вечен роб ! КОЙТО ЧАКА СВОБОДАТА , РОБ ДА БЪДЕ И ПРОКЛЕТ ! - Стефанъ Д-ръ Димитровъ Чолаковъ

5. Драги - observer - 03.10.2013 09:57:26 - Благодаря Ти за споделените мисли. Не съм много велик, но се боря като предните достойни Българи - "ЗА ПРАВО, ЗА СВОБОДА ! - по Христо Ботева !

6. Драги - хинин -03.10.2013 10:49:42 - Драги "не-приятелю" Информацията, която имаш е правилна. Аз не съм работил поради много други истории, който ще ти опиша някой ден, за да разбереш, че дори и в най-добрата демокрация има фалш ! Работил съм пет месеца като практикант и парите са отишли към социяла ми. Десет месеца съм учил и работил след обяда четири часа без пари. За горните пет месеца получавам към половината социална пенсия по 2 крони спестени. Благодаря на Братския шведски народ, че ми дава и това ! Трябваше ми обаче да ми кажат да съм отишъл преди 40 години, за да получавам цялата социална пенсия , а Аз съм само от 1989 година в Швеция и за това време от 20 години ми дадоха половин пенсия ! Радвай се над моето щастие и нещастие , защото ако имах повече пари щях да бъда повече въ възможности да правя "политическа проституция". Що се отнася до кандидатстването ми въ университети - ТЕ, и за СЕДМИЦА ДА ПИША ПАК МОЖЕ ДВОЙКА ДА МИ ПОСТАВЯТ, за разлика от тези дето са си получили дипломи с пари или са си взели дипломи с пари ! Имам разкази за тези ми кандидатствания, но не ми дадоха да си преснимам кандидат студентските работи, за да разбереш колко зная на тези ми години. Все още помня това дето съм учил преди 50 години завършил и правя сравнения въ всички посоки. Ето поради това не се харесвам, защото ще имам и едно друго образование освен ФИФЪ ...."Но съм влезнал там с "Майстор на спорта по ориентиране", за разлика от Цветан Цветанов влезнал с привилегии !

За съжаление нямам представа, дали ще влезне този текст тука, но ще го прехвърля в моята страница и Фейсбука ми - новия който регистрирах от 1 октомври 2013, а вече са ме изолирали да влизам и пиша по форумите !

НЕВЕРНИЦИТЕ, РАДВАЙТЕ СЕ !

За информация ви казвам, че на този ден в моята лична страница в Интернет
-
-са влезнали за вчерашния ден - 727
-
Ако имах възможност да разпространявам информацията може би щяха да станат 1000 човека. предстой ми да отговоря на вестник "ТРУД", ДА ИМ БЛАГОДАРЯ и да обясня някой негативи, който са написали в статията, като им изпратя за спомен книгата в която съм обяснил в документи всичко защото съм изпратил възражение до Страсбург от над 210 страници с още обяснения !

Стефан д-р Д Чолаков

4 октомври 2013
Враца

04.10 2013 в 20:59

БЪЛГАРСКАТА СТРАНА - ПРАВИТЕЛСТВОТО Е ПРЕДСТАВИЛА СВОЯ ПРОТЕСТ ДО ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪД.
-
АЗ ТОЧНО ТОЗИ АКТ ОБЖАЛВАМ В 2011 ГОДИНА С ЧЕТИРИ ДОКУМЕНТА В РАЗВИТИЕ !
-
ЩЕ ОТБЕЛЕЖА, ЧЕ БЛАГОДАРЕНИЕ НА МЕН СЪДА В СТРАЗБУРГ Е ДАЛ ИНСТРУКЦИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПРАВИСТИ ДА НЕ СЪДЯТ ЗА ХУЛИГАНСКА ПРОЯВА НА ЗАТВОР, А НА ГЛОБИ !
-
СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ
4 ОКТОМВРИ 2013
ВРАЦА

04.10 2013 в 20:55

МОЖЕ БИ КОМЕНТАРА КОЙТО ЖЕЛАЯ ДА ГО ВНЕСА НЕ МОЖЕ ДА ВЛЕЗНЕ !
ЩЕ СПОДЕЛЯ, ЧЕ ТАЗИ СТАТИЯ Е МАЛКО ПО ПРИЕМЛИВА ОТ ВЕСТНИК "ТРУД",
НО И ТУКА ИМА МАЛКИ ГРЕШКИ !
-
АЗ СЪМ НАПИСАЛ КНИГАТА "ГЪЛАВЕР ПРИ ГЪЛИВЕР - ОВЦИТЕ" И ТАМ СЪМ ПОЛОЖИЛ ВСИЧКИТЕ НАД 200 СТРАНИЦИ ОБВИНЕНИЯ В ДОКУМЕНТИ ОТ 2008 ГОДИНА СЛЕД ТОВА СЪМ ВНЕСЪЛ И ПРОТЕСТА ПРЕД СТРАЗБУРГ ОТ 2011 ГОДИНА, КЪДЕТО СЪМ КАЗАЛ, ЧЕ ЖЕЛАЯ ЛИЧНО ДА СЕ ЗАЩИТАВАМ ПРЕД СЪДА БЕЗ АДВОКАТ, ЗАЩОТО АДВОКАТИТЕ СА ПРЕДАТЕЛИ !
-
ВЪВ КНИГАТА СЪМ ОБЯСНИЛ ТОВА !
-
НА 1 ОКТОМВРИ 2013 ПРЕДСТАВИХ КНИГАТА СИ В ЧИТАЛИЩЕ "РАЗВИТИЕ" - ВРАЦА
-
ТОЛКОВА ЗА СЕГА !

СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ
ВРАЦА
-

04.10 2013 в 10:57

Не е така. Държавата си има назначен екип, който я защитава по всички дела. Напъват се и са доста дейни, съвсем друг е въпросът доколко успяват да произведат смислени аргументи.

04.10 2013 в 01:57

Аз също... Този е егати тролът

03.10 2013 в 23:23

Я!
Този бил истински. А аз си мислех, че е само някъкъв интернет герой. :)

03.10 2013 в 19:54

И делата по документи се губят точно по същата схема.

03.10 2013 в 19:45

Браво, Чоли!

03.10 2013 в 18:26

Това е дело по документи...

03.10 2013 в 18:21

Да познае ли дедо поп?
Не се е явил никой да защити позицията на българската държава, в съда.

Сефте.