Борис Велчев: Политиците с лекота криминализират опонентите си

04 ноември 2012 в 19:00 2236 7

Борис Велчев. Снимка: ВКП
Борис Велчев. Снимка: ВКП

В последните години политиците с лекота криминализираха своите опоненти. Това каза пред Нова телевизия бившият главен прокурор Борис Велчев. 

Не съм фен на политиката. В последно време политическото говорене замества професионализма, каза още той.

Велчев обясни, че и управляващи, и опозиция еднакво охотно са опитвали да намесват политиката в прокуратурата. "Когато решиш да биеш политическия се опонент не на полето на политиката, а да търсиш прокуратурата, е недостойно", каза Велчев. Той обясни, че премиерите Сергей Станишев и Бойко Борисов са се отнасяли с голямо унажение към прокуратурата и към него лично. "Не зная до колко те са участвали във всички опити да въвлекат прокуратурата в скандалите на ежедневието", допълни той. 

Вероятно ще има свръхочаквания и към следващия главен прокурор. Много е трудно да си главен прокурор в общество, в което всеки иска да е обвинител. Надявам се следващият главен прокурор да има по-голям късмет от мене, каза Велчев. 

По отношение на изхода на делото срещу бившия министър на отбраната Николай Цонев, в което той беше оправдан, Велчев каза, че с голям интерес очаква мотивите на съда. Според него е интересно да се разбере какво е обяснението на съда за намерените 20 хил. евро, дадени като подкуп. 

"Това дело ми дава повод да се замисля защо е злорадството за всеки провал на прокуратурата", каза още той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови