Станишев: ГЕРБ опитват да завземат властта през задния вход (видео)

Елица Мартинова 20 май 2013 в 17:01 2467 4

Сергей Станишев, Снимка: БГНЕС
Сергей Станишев, Снимка: БГНЕС

Досега не е имало избори като тези. Цялата държавна мощ на изпълнителната власт работеше за ГЕРБ. Сега те искат касиране на изборите. Това ще доведе единствено до хаос и дестабилизация. С това те целят да останат във властта по втория начин, през задния вход. Това заяви в понеделник лидерът на БСП Сергей Станишев, когато левицата представи официално план със спешни мерки за първите месеци от новото управление на страната.

Той бе категоричен, че България се намира в безпрецедентна криза и 42-рото Народно събрание трябва незабавно да предприеме мерки, които да облекчат живота на хората.

„Програмното правителство ще бъде по същество правителство на общественото съгласие и на националното спасение“, зарече се Станишев.

На форума левицата представи управленската стратегия на програмния кабинет, който социалистите се надяват да сформират. Анализът с приоритетите, известен още като плана „Орешарски“, предлага спешни стъпки за „възстановяване на демокрацията и държавността“.

Те се основават на три приоритета - спешни мерки за раздвижване на икономиката, подпомагане на отделни социални групи и регулация на цените на тока.

„Необходим е процес на спешни, крути и критични мерки, касаещи живота на хората. Какво успешно ще направи правителството със сметките за ток, цените за лекарства, енергийните помощи, подпомагане на семействата с първокласници? Трябва да се види какво се предприема, за да се подобри реално и ефективно животът на хората. Какво се предприема за съживяване на бизнеса“, разясни председателят на БСП.

Той уточни, че планът на левицата е експертен, но преди да влезе в сила, е необходимо да се направи анализ на заварената ситуация в страната. Лидерът на социалистите настоя, че новият кабинет трябва да изиска отчет от програмното правителство на Марин Райков, за да бъде ясно „на каква основа ще стъпи новото управление“.

„През последните четири години думите се износиха. Ние ще трябва да се доказваме всеки ден с всички сили и хората ще ни съдят по делата ни“, заключи Станишев.

Кандидат-премиерът на социалистите Пламен Орешарски обяви, че програмният кабинет ще работи за нови отношения „държава-бизнес“ и „държава-гражданин“. Той бе категоричен, че министрите в него ще трябва да дават редовен отчет пред парламента за свършеното по приоритетите, които ще приеме евентуалното програмно правителство.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!