Спират ТИР-овете на официални празници

Юлиан Христов 14 февруари 2012 в 14:45 1224 0

ТИР-ове
ТИР-ове

На официалните празници ще бъде забранено движението на тежкотоварните камиони в часовете от 16.00 до 22.00 ч. Ограничението ще важи целогодишно за деня преди празника и в последния почивен ден.

Това стана ясно днес на среща на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски с браншовите организации. Подобно ограничение не е прецедент в Европа. Забрани са въведени в редица европейски страни като Германия, Австрия, Унгария, Франция, Италия, Словакия, Чехия, Румъния и др., съобщиха от министерството.

Според решението на експертната комисия, остава забраната за движение на тежкотоварните автомобили в летните месеци за периода от 20 май до 30 септември за петък и неделя в диапазона от 16.00 до 22.00 ч.

Участниците в срещата се договориха целогодишната забрана за движението на тежкотоварните автомобили в почивните дни да бъде въведена след изграждането на достатъчно паркинги и зони за паркиране.

Анализите показват, че необходимият гратисен период за изграждането и модернизирането на паркингите за тежкотоварни автомобили е около две години. Това означава че през есента на 2013 г. ще можем да въведем целогодишна забрана за движение на камиони през уикенда.

Изграждането и модернизирането на паркингите ще става на принципа на публично-частното партньорство, като държавата ще предостави терени, а браншът ще инвестира в тях.

На територията на страната има 94 паркинга за тежкотоварни автомобили, като малка част от тях отговарят на изискванията за сигурност, битови условия и услуги.

„Налице са около 20 критични участъка, където тежкотоварните автомобили и земеделската техника редовно причиняват задръствания и има опасност от пътно-транспортни произшествия“, каза министър Московски. Най-натоварените трасета са ГКПП Калотина-София-ГКПП Капитан Андреево и Русе-Велико Търново-Свиленград-ГКПП Капитан Андреево.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови