Спад на паркирането в платените зони

19 септември 2012 в 08:31 2472 5

Новите табели за Синя зона. Снимка: Сергей Антонов
Новите табели за Синя зона. Снимка: Сергей Антонов

С около една трета е намалял броят на хората, които паркират в платените зони в центъра на София. Хората са се отдръпнали след въвеждането на новите правила и по-високи цени, които влязоха в сила от септември. Данните са на Центъра за градска мобилност, сравнени с тези за същия период на миналата година.

Въпреки че цитират само данни за таксуването със SMS-и, оттам казват, че сметките им важат и за талоните и че дават пълна картина за паркирането.

Намалелият брой паркиращи в центъра всъщност беше и целта на общината, заради която вдигнаха таксите. А затягането на дисциплината е резултат от новите цени на глобите - 30 лева за скобата, плюс часовете престой с нея, по синята или зелената тарифа.

Още с поставянето ѝ, от Центъра за градска мобилност трябва да ни извести за скобата с SMS, ако обаче имат номера ни в базата си данни. Ако не се разплатим до края на работното време на зоната, идва ред на паяка, а това ще ни струва още 60 лева.

Междувременно беше преценено, че информационните знаци не са достатъчни и затова сега се готвят допълнителни по-малки и по-евтини табели.

Проблемът с паркирането в София беше коментиран от омбудсмана Константин Пенчев. По много въпроси се разминаваме със Столична община. Има елементарни принципи за добро управление. Единият принцип е когато предлагаш услуга, то трябва да предлагаш и добри условия за нея, заяви той в ефира на "Нова телевизия".

Пенчев обясни, че не може гражданите да плащат за стикери в синя зона, а срещу това да не им осигурява място в синя зона. Второ, цената трябва да отговаря на себестойността на услугата, каза омбудсманът. Добре, забранете движението в центъра изобщо, обаче трябва да осигурите паркирането на всички тези автомобили, трябва да осигурите как и доставчиците да стигат до магазините, допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!