Съдът гледа наредбата за паркиране на 5 октомври

Юлиан Христов 18 септември 2012 в 11:58 3503 2

Новите табели за Синя зона. Снимка: Сергей Антонов
Новите табели за Синя зона. Снимка: Сергей Антонов

Административният съд в София ще разгледа иска за отмяна на наредбата за паркиране в столицата на 5 октомври. Делото е образувано по жалба на Движение ДНЕС, внесена в съда още на 4 юни тази година.

Очакванията на представителите на движението са при решение на съда в тяхна полза, общината да компенсира гражданите, на които е надвзела неправомерно таксите за паркиране. За да не се стига до подобно решение, което би довело до хаос в общинските финанси, от движението предложиха Столичният общински съвет да замрази влизането на наредбата в сила, докато не се произнесе съдът, което обаче не се случи. 

В свое становище до СОС от 21 май т.г. омбудсманът Константин Пенчев заявява, че с приетия ред за ползване на преференциално паркиране Столичната община "не създава предпоставки за реалното ползване на предвидената услуга". В становището се казва още:

Гражданите нямат осигурени места за паркиране на своите ППС по постоянен адрес нито в часовия период на действие на „Синята зона”, нито след неговото приключване. По този начин заплащането на едногодишна такса за услуга, чието ползване не е гарантирано, придобива характера на данъчно облагане от страна на общинската администрация, а това придава незаконосъобразност на нормата.

Омбудсманът препоръчва общината да гарантира предоставянето на услугата за паркиране на пътни превозни средства по постоянен или настоящ адрес на гражданите на територията на действащата „Синя зона”, в случай че те са изпълнили своето задължение за заплащане на винетен стикер за паркиране.

В становището си той припомня и решението на Конституционния съд по дело № 26 от 1996 г., с което се приема, че съгласно  Конституцията, установяването на данъците и определянето на техния размер е правомощие на Народното събрание, а данъкът е публично вземане на държавата, което се установява едностранно от нея, но само със закон, за да се гарантират правата на данъкоплатците. Константин Пенчев е категоричен, че в случая СОС значително е превишил кръга на своите правомощия като орган на местното самоуправление. 

Върховният административен съд, чийто председател преди да заеме поста омбудсман беше Константин Пенчев, веднъж вече се произнесе срещу законността на винетните стикери за паркиране по постоянен адрес. Текстовете в предишната наредба на СОС бяха отменени. Две години паркирането на живущите в центъра остана без регламент.

Временно, макар и неофициално регламентирано, решение на проблема беше поставянето на копие от т. нар. голям талон на автомобила от вътрешната страна на предното стъкло. В документа освен регистрационния номер на колата, е записан и адресът по местоживеене. Това предизвика недоволството на живеещите в центъра, защото в талона фигурират и други данни, свързани с автомобила, като например номерът на двигателя - особено важен за крадците на автомобили и пренабиването на номерата на двигателите им. Тогава беше препоръчано копието да бъде със заличени данни, като се остави само адресът и номера на колата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!