Съдът гледа наредбата за паркиране на 5 октомври

Последна промяна на 18 септември 2012 в 11:58 2862 2

Новите табели за Синя зона. Снимка: Сергей Антонов

Административният съд в София ще разгледа иска за отмяна на наредбата за паркиране в столицата на 5 октомври. Делото е образувано по жалба на Движение ДНЕС, внесена в съда още на 4 юни тази година.

Очакванията на представителите на движението са при решение на съда в тяхна полза, общината да компенсира гражданите, на които е надвзела неправомерно таксите за паркиране. За да не се стига до подобно решение, което би довело до хаос в общинските финанси, от движението предложиха Столичният общински съвет да замрази влизането на наредбата в сила, докато не се произнесе съдът, което обаче не се случи. 

В свое становище до СОС от 21 май т.г. омбудсманът Константин Пенчев заявява, че с приетия ред за ползване на преференциално паркиране Столичната община "не създава предпоставки за реалното ползване на предвидената услуга". В становището се казва още:

Гражданите нямат осигурени места за паркиране на своите ППС по постоянен адрес нито в часовия период на действие на „Синята зона”, нито след неговото приключване. По този начин заплащането на едногодишна такса за услуга, чието ползване не е гарантирано, придобива характера на данъчно облагане от страна на общинската администрация, а това придава незаконосъобразност на нормата.

Омбудсманът препоръчва общината да гарантира предоставянето на услугата за паркиране на пътни превозни средства по постоянен или настоящ адрес на гражданите на територията на действащата „Синя зона”, в случай че те са изпълнили своето задължение за заплащане на винетен стикер за паркиране.

В становището си той припомня и решението на Конституционния съд по дело № 26 от 1996 г., с което се приема, че съгласно  Конституцията, установяването на данъците и определянето на техния размер е правомощие на Народното събрание, а данъкът е публично вземане на държавата, което се установява едностранно от нея, но само със закон, за да се гарантират правата на данъкоплатците. Константин Пенчев е категоричен, че в случая СОС значително е превишил кръга на своите правомощия като орган на местното самоуправление. 

Върховният административен съд, чийто председател преди да заеме поста омбудсман беше Константин Пенчев, веднъж вече се произнесе срещу законността на винетните стикери за паркиране по постоянен адрес. Текстовете в предишната наредба на СОС бяха отменени. Две години паркирането на живущите в центъра остана без регламент.

Временно, макар и неофициално регламентирано, решение на проблема беше поставянето на копие от т. нар. голям талон на автомобила от вътрешната страна на предното стъкло. В документа освен регистрационния номер на колата, е записан и адресът по местоживеене. Това предизвика недоволството на живеещите в центъра, защото в талона фигурират и други данни, свързани с автомобила, като например номерът на двигателя - особено важен за крадците на автомобили и пренабиването на номерата на двигателите им. Тогава беше препоръчано копието да бъде със заличени данни, като се остави само адресът и номера на колата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.09 2012 в 00:02

"Чл. 282. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г.) Длъжностно лице, /ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК И КМЕТ/, което наруши или не изпълни служебните си задължения, или превиши властта или правата си с цел да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици, се наказва с лишаване от свобода до пет години, като съдът може да постанови и лишаване от правото по чл. 37, ал. 1, точка 6 , или с пробация.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., изм. и доп., бр. 89 от 1986 г.) Ако от деянието са настъпили значителни вредни последици или е извършено от лице, което заема отговорно служебно положение, наказанието е лишаване от свобода от една до осем години, като съдът може да постанови и лишаване от правото по чл. 37, ал. 1, точка 6 ."

Посетих Турция и по-точно Истамбул, град с 20 милиона граждани, огромно количество автомобили, широки и тесни улици и много млади и усмихнати хора, повечето работливи и добронамерени.
В Истамбул няма синя и зелена зони, факт който ме накара да се замисля и настроя против действията на общинските чиновници на София и в защита на протестите на живущите в центъра на това село, наречено София.
Не живея в центъра и това, за което пиша, не ме засяга лично, но се надявам да прочетете и размислите върху следното, цитирам от Конституцията:
Чл. 4.
(1) Република България е правова държава. Тя се управлява според Конституцията и законите на страната.

Видно от този конституционен текст, изключено и невъзможно е, с "НАРЕДБА", /поднормативен акт/, служители на СОС и общински съветници, да управляват граждани на страната.
Наредбата не е закон и не може по никакъв начин, да създава и отнема конституционни права та български граждани, в това число, правото да спират и паркират пред домовете или в центъра на София.
Служителите и общинските съветници, автори и изпълнители на такава Наредба, извършват нарушение и даже престъпление, когато нарушават правата на гражданите.
Чл. 5.
(1) Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да й противоречат.
(2) Разпоредбите на Конституцията имат непосредствено действие.

Обичам конституцията, но не обичам чиновници и общински съветници, които рекетират гражданите на града си и получават заплати и премии от събрани глоби, такси и "нарушения", каквито нарушения, както в случая с тази наредба ,няма и никога не е имало.
Обичам Конституцията, макар дори и Полицията, родното МВР, Съда и Прокуратурата,да не я защитават, спазват и изпълняват.
Полицията и МВР служат вярно на СОС, като придружават, пазят и служат на лица, които рекетират гражданите на София.
А съда и прокуратурата , не ги интересува това, което става в София и не се самосезират, за това, което става.
Някакви "рап" певци, станаха предмет на лицемерно и ненужно преследване, за някаква песен, в която даже не се споменава български символ- знамето.
В същото време, медии, журналисти, полицаи, граждани, съдии, стоят глухи и слепи, защото явно са глухи и слепи.
Вчера вечерта, отделих време и бях на площад Славейков в 18,30 часа, до шадравана, за да видя как вървят протестите.
Едно момиче Гергана Владкова и мъжа и:
- http://www.dnes-bg.o...ews/showme/2279
са се наели да вършат това, което е работата на правоохранителните органи на държавата.
Оледах внимателно хората там, на протеста, повече възрастни, вероятно с много свободно време, които обаче не могат да направят нищо.
Нищо не могат да направят, затова пиша тук и ви обръщам внимание, че сериозно сме рекетирани всички, не са само те, и че тези хора заслужават подкрепата ви.
Елате, млади хора, журналисти, образовани , адвокати, юристи и политици, защото тези възрастни хора, не могат да направят нищо повече от това, което правят- а то е нищо.
Нека подкрепим Гергана и по точно, себе си! Проблемът е общ, породен от интереси, престъпни интереси, срещу които Тя и тези около нея не могат да се справят без подкрепа.
Аз правя това тук и ви моля за подкрепа, против "общинската мафия", срещу която сме беззащитни сами и поотделно.
Гергана Владкова и няколкото около нея НЕ СТИГАТ!
Още повече, че тя в момента няма работа, а полага неимоверни усилия, за да отвори очите на добре платените "общински съветници" и Фандъкова.
Много ми е симпатична Фандъкова, да не ме разбирате неправилно, уважавам усилията и, но тя не е грамотна правно по конкретния казус, не е учила учениците си, на закони, право и конституция.
Мисля, че ако правилно се постави въпроса, ако се вдигне въпроса на нейното ниво, на нивото на нейното по-висше обкръжение, тя ще разбере и ще отреагира.
Пиша и правя "това", не като пряко засегнат, и потърпевш, а като гражданин, какъвто ме е срам да бъда, в тази рекетьорска община.
И това не засяга само София но и всички останали градове, в които "неграмотните или корумпирани общински съветници" вилнеят и глобяват граждани, безпомощни, неграмотни, необразовани за да се защитят.
Даже във Велинград видях че има "синя зона" , ама моля ви се!
Всичко Мара втасала, та чак сини и зелени зони прави, за да се издържа.
Правозащитните органи и журналистите, следва да осъзнаят, че е налице скандален факт рекетьорски , организиран тормоз и ощетяване на граждани.
Тази вечер отново в 6,3 има отново среща, на която ще отида, за да загубя още малко време.
Ще изям и два вкусни сладоледа, както направих вчера, докато наблюдавах от страни.
Много обичам сладолед, но не обичам тази рекетьорска община.
Всеки мастит журналист, медия или политик, може да направи новина, от това престъпно нарушаване на Конституцията, от общински чиновници, без власт.
Аз нямам излишно време, но ще изям поне два вкусни сладоледа, на светофара на площада.!

20.09 2012 в 14:41

СОС нарушава с Наредбата за паркиране , освен редица закони и тази собствена наредба:
НАРЕДБА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ И АДМИНИСТРИРАНЕ НА МЕСТНИ ТАКСИ И ЦЕНИ НА УСЛУГИ, ПРЕДОСТАВЯНИ ОТ СТОЛИЧНА ОБЩИНА Чл. 12. (изм. и доп. с Решение № 249 по Протокол № 105 от 12.04.2007) (1) Местните такси и цени на услуги се СЪБИРАТ от общинската АДМИНИСТРАЦИЯ по ред определен в наредбата. (2) Приходите по ал. 1 постъпват в БЮДЖЕТА на общината.
Текстовете са абсолютно законосъобразни.

Това е началото на много голямо нарушение и въпросът е дали всичко е направено съзнателно и от кои?! В резултат няколко години, много милиони / по 16 милиона годишно / потъват в Фирма ЦГМ /преди Паркинги и гаражи/, а управляващите не дават тя да бъде проверена от Сметната палата!