Reuters: Протестите топят рейтинга на ГЕРБ

Елица Мартинова 18 февруари 2013 в 08:08 2450 1

Вълната от протести, която заля България. Снимка: Сергей Антонов
Вълната от протести, която заля България. Снимка: Сергей Антонов

Вълната от протести, която заля България в неделя, не остана незабелязана от световните медии. 

Десетки хиляди души от 20 различни града излязоха на протест срещу високите сметки за ток в България, пише Reuters.

Демонстрантите хвърляха яйца и бутилки и изгориха символично сметките си за електричество, пише още информационната агенция.

„Цените на тока оказват влияние и върху политическите настроения в най-бедната страна-членка на ЕС, тъй като ЕРП-тата поглъщат огромна част от заплатите на гражданите, особено през зимата. От миналата година рейтингът на управляващата партия ГЕРБ се топи заради ниските заплати и високите сметки“, пише още Reuters.

“Българите протестират срещу чуждестранните компании, отговорни за електроразпределението в страната“, пише икономическото издание „Huffington Post”.

То споменава, че хилядите протестиращи са блокирали центровете на различни градове. От Huffington Post напомнят, че съвсем скоро Албания отне лиценза на ЧЕЗ, която държи електроснабдяването и в част на България.

Вестникът Irish Times пък е обърнал внимание на характерния за българските демонстрации лозунг: Всеки ден ще е така до победата.

„Въпреки относителната икономическа стабилност през финансовата криза, стандартът на живот в България все още остава драстично нисък в сравнение с този на останалите страни-членки в ЕС“, пише още вестникът.

„Въоръжени с камъни и домати, в неделя протестиращите влязоха в сблъсъци с полицията, която се опитва да опази офисите на ЧЕЗ в столицата“, пише арабският информационен сайт Gulf Today.

“Протестите бяха последната демонстрация на гнева сред българите, докато правителството се бави да либерализира енергийния пазар и получи смъмряне от страна на ЕК“, отбелязва още изданието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!